26 juli 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Naast de bedrijfsresultaten nemen strategen deze maand de macro-economie onder de loep om te anticiperen op de beslissingen van de centrale bank.
Op 18 juli bevestigden twee Amerikaanse macro-economische indicatoren de economische vertraging die de centrale bank al meer dan een jaar probeerde uit te lokken. De markten reageerden navenant.
Zowel de detailhandelsverkoop als de industriële productie wijzen in dezelfde richting: de economie vertraagt.



Retail Sales


Hoewel de Amerikaanse detailhandelsverkoop steeg in juni, was deze stijging bescheiden: 0,2% van de ene op de andere maand, terwijl de markt 0,5% verwachtte.

Een van de belangrijkste oorzaken van deze daling is de verkoop van bouwmaterialen, die daalde met 1,2%. De aankoop en renovatie van vastgoed vallen stil.

De rentetarieven blijven huishoudens in de Verenigde Staten schaden, vooral bij de aankoop en renovatie van gezinswoningen. De kosten van een hypothecaire lening overschrijden daar de plafonds; 7% is een gebruikelijk tarief geworden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en de voorwaarden worden strenger.


grafiek 1

Een troost voor Amerikaanse huishoudens: de inflatie lijkt eindelijk af te nemen. Maar dit gaat hand in hand met een zwakkere arbeidsmarkt, waardoor de groei van de reële inkomens van werknemers afremt.

De Amerikaanse consument staat dus niet op het punt om het roer over te nemen om de groei te ondersteunen, vooral omdat de overtollige besparingen die tijdens de pandemie zijn opgebouwd en die het herstel hebben bevorderd, nu bijna volledig zijn uitgeput.


Productie


Voor de Amerikaanse industrie ziet het er niet beter uit. Naast tragere consumptie wordt de sector ook geconfronteerd met hoge financieringskosten, strengere kredietvoorwaarden en een vertragende wereldwijde reële economie.

Europa worstelt om zijn herstel te verwezenlijken, na een energieschok die nog steeds zijn sporen nalaat. De heropening van de Aziatische economie blijft teleurstellen. De rest van de wereld is dus niet beter af. Resultaat: de industriële productie in de VS daalde met 0,5% voor de maand juni.

Is dit een verrassing? Niet echt. Vertrouwensonderzoeken voor de industriële productie zetten al geruime tijd de toon.

Het niveau van de ISM-index (Purchasing Managers Confidence) van de industriële productie is eenduidig.

Ook hier geldt: zolang noch consumenten noch de export tekenen van herstel vertonen, kan de trend niet worden gekeerd.


Kijken naar China


5% groei in China.

In Europa zou dat een droom zijn. Maar voor de op een na grootste economie ter wereld is dit onvoldoende. De Chinese autoriteiten zetten belangrijke middelen in om de consumptie op hun grondgebied nieuw leven in te blazen. Erkend moet worden dat de effecten van dit beleid maar langzaam voelbaar zijn. China's demografie, vooral met een tekort, lijkt elke herstelpoging te belemmeren.

Het Westen leunde echter sterk op deze markt, waarvan de economische cyclus duidelijk niet in de pas loopt met die van de andere grote blokken. Maar de oplossing zal ook niet van deze kant komen.

Cyclische aandelen, waaronder de luxesector, zijn ook gedaald na de laatste Chinese economische publicaties.


Wat denk je?


Hoe paradoxaal het ook mag lijken, dit is allemaal niet zo'n slecht nieuws voor de markten. Op 18 juli, bij de aankondiging van de detailhandelsverkopen en de industriële productie in de Verenigde Staten, was de S&P500… licht gestegen.

Daarmee bevestigt deze beweging het adagium van het moment: "slecht nieuws is goed nieuws".

Hoe meer de monetaire verkrapping de economie afremt, hoe meer de inflatie zal dalen en hoe eerder centrale banken de druk kunnen verlichten. Dan kan de economie weer haar normale gang gaan.

Volgens de in juli gepubliceerde indicatoren begint de monetaire verkrapping te werken…



Dit document, opgesteld en gepubliceerd door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen persoonlijk beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk beleggingsonderzoek. Aarzel niet om contact op te nemen met uw financieel adviseur als u persoonlijk beleggingsadvies wenst. Hij gaat graag met u in gesprek over de mogelijke gevolgen van deze visie op uw persoonlijke beleggingsportefeuille. Genoemde cijfers geven een situatie op een bepaald moment weer en zijn aan verandering onderhevig.