14 juni 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


De Verenigde Naties wijdt 17 juni aan de strijd tegen droogte en toevallig was de afgelopen maand in België vrij droog. De lente in Zuid-Europa was dan weer bijzonder droog. Een verontrustend fenomeen dat door de klimaatopwarming nog zal verergeren. Gelukkig is de bedrijfswereld zich daar meer en meer van bewust.



Enkele cijfers


In verschillende regio's van Europa bedragen de neerslagtekorten 30 tot 50% en soms zelfs 70% van het normale niveau. Volgens de VN krijgen in bepaalde periodes van het jaar al 2,3 miljard mensen of een kwart van de wereldbevolking te maken met waterstress. In een WHO-rapport loopt dit aandeel zelfs op tot 40%, en de droogte zou tegen 2030 de migratie van 700 miljoen mensen kunnen veroorzaken1.

Een zorgwekkend fenomeen, dat alleen maar erger zal worden en frequenter zal plaats vinden. Als we niets of niet genoeg doen, zal het gebrek aan water op zeer korte termijn voedsel- en gezondheidsrampen veroorzaken, met gewapende conflicten tot gevolg.


Vooral een uitdaging voor het Midden-Oosten en Afrika


Natuurlijk zijn de eerst getroffen landen het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze hete, droge gebieden hebben van nature een lagere watervoorraad dan elders op de planeet. Maar de recente economische ontwikkelingen hebben geleid tot een versnelling van de vraag, waardoor deze gebieden op hun beurt in een situatie van extreme waterstress terechtkomen.


Maar ook een bedreiging voor Europa


Ook voor ons Europeanen is het probleem concreet en tastbaar. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, warmt ons continent sneller op dan de rest van de wereld. En de gevolgen voor het gebruik en beheer van onze watervoorraden, maar ook voor onze landbouwproductiviteit, zullen aanzienlijk zijn.

De droogte van de zomer van 2022 laat in België nog steeds zijn sporen na en is niet gecompenseerd door de afgelopen winter. De grondwaterstand is nog niet teruggekeerd naar de normale niveaus.

De kaarten die beschikbaar zijn op de website van het European Drought Observatory2 zijn leerzaam. De kaarten tonen aan welke regio’s in een alarmfase zitten. Ze gebruiken hiervoor droogterelevante informatie zoals bv. neerslagmetingen, satellietmetingen, metingen van het bodemvochtgehalte, …

Zuid-Europa (Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk) maar ook regio’s in Noord-Europa krijgen midden mei al een oranje of rode waarschuwing (bodemvochttekort en/of vegetatiestress). Een hoge staat van paraatheid om zeer zuinig om te springen met water is van levensbelang. Voor Europeanen zal de uitdaging ook van elders komen. Aan de andere kant van de Middellandse Zee is de situatie nog erger en de migratiestromen met klimaatvluchtelingen vanuit Afrika richting Europa zullen toenemen. Het migratiedossier zal de komende jaren niet van de politieke agenda verdwijnen.


Er zijn oplossingen


Het totale aanbod aan drinkbaar water is op korte termijn moeilijk te beïnvloeden. De oplossingen zullen moeten komen van een betere opslag en gebruik van (regen)water, een efficiënt transport zonder verspilling en ook het verminderen van het gebruik.


Opslag


Regenwater blijft in veel regio's een formidabel bevoorradingsmiddel, dat grotendeels onderbenut blijft. Een beter beheer van regenwater zal niet alleen de veerkracht van de watervoorziening vergroten, maar ook een betere bescherming bieden bij overstromingen en stormen.

Onze partner Candriam verwacht dat de wereldwijde regenwatermarkt de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 8,40% zal doormaken3.


Optimalisatie van transport en levering


Een van de grootste items in het waterverbruik blijft helaas… ongebruikt water. Verliezen in distributiecircuits en installaties zijn een luxe die we ons niet meer kunnen veroorloven. Netwerken en meters worden digitaal en intelligent. Deze nieuwe aanpak maakt dus het optimaliseren van het gebruik mogelijk, maar ook het opsporen van lekken, en dus het beperken van verliezen, op de de distributienetten.

De groei van deze markt kan meer dan 12% per jaar bedragen3.


Behandeling en recycling


Behandeling begint met een betere analyse en betere detectie van vervuiling.

Daarna, in het bijzonder voor de industrie zijn recyclage en hergebruik van water essentiële stappen, niet alleen om hun watervoetafdruk te beperken, maar ook om de bedrijfscontinuïteit te garanderen bij een tekort aan water tijdens droogteperiodes. Naast het recupereren van regenwater kunnen deze oplossingen in bepaalde sectoren ook besparingen opleveren. Het belang is dus zowel economisch als ecologisch.


Besluit


Bedrijven die oplossingen bieden op het gebied van analyse, behandeling, recuperatie en traceerbaarheid spelen allemaal een rol in de strijd tegen waterstress. Deze oplossingen vormen een perfecte aanvulling op andere middelen om de opwarming van de aarde en de gevolgen ervan tegen te gaan. Ze zijn een must op moreel, ecologisch, maar ook economisch en strategisch vlak.

Voor onze planeet vindt de strijd tegen de droogte niet alleen plaats op 17 juni, maar het hele jaar door.




1 Drought (who.int)
2 Map of Current Droughts in Europe - European Drought Observatory - JRC European Commission (europa.eu)
3 Bron: Candriam



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.