7 juni 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy


Het succes van ChatGPT zette een AI-race in gang tussen techbedrijven. Welke bedrijven profiteren hiervan?

Toen Amerikaans chipmaker Nvidia eind mei haar resultaten en vooruitzichten bekendmaakte voor het eerste kwartaal van 2023, overtrof het alle verwachtingen. Het aandeel, dat voor de aankondiging al meer dan verdubbeld was in 2023, schoot de hoogte in en steeg met maar liefst 24% op een dag. De totale waardering van het bedrijf steeg hiermee met $184 miljard, een van de grootste dagelijkse stijgingen ooit.

Aan de basis van deze stijging ligt een wedloop tussen technologiebedrijven in de ontwikkeling van artificial intelligence, versneld door het succes van ChatGPT. Deze wedloop leidt tot een toenemende vraag naar processing power of rekenkracht. Welke bedrijven profiteren van deze hoge vraag? En kan een tekort aan rekenkracht de ontwikkeling van AI afremmen?



Grafiek 1

ChatGPT en de AI-wedloop


De prijsstijging van chipontwikkelaar Nvidia was een gevolg van de goede resultaten voor Q1 en de optimistische vooruitzichten voor het volgende kwartaal. Deze cijfers werden gedreven door de hoge vraag naar chips.


Aan de basis van het succes van Nvidia ligt een wereldwijde wedloop om AI-dominantie, die werd versneld door het succes van ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI. Het belang van de populariteit van deze chat bot mag niet worden onderschat. Voor de lancering van ChatGPT 3.5 integreerden bedrijven reeds AI-toepassingen in tal van bestaande producten. Zo gebruikt Google AI-technologie bijvoorbeeld in haar search engine, Google Maps of Google Photos. Een bedrijf als Salesforce bijvoorbeeld gebruikt AI om de productiviteit van werknemers te verhogen.


De komst van ChatGPT veranderde de AI-wedloop echter drastisch. De populariteit van ChatGPT toonde aan dat er een hoge vraag was naar rechtstreekse communicatie tussen consumenten en AI. Twee maanden na de lancering van ChatGPT had het programma meer dan 30 miljoen gebruikers en de website ongeveer 5 miljoen bezoeken per dag. Dit maakt het een van de snelst groeiende software-producten ooit. Artificial Intelligence werd hiermee een consumentenproduct op zich, in plaats van enkel een technologie ter ondersteuning van bestaande producten. Dit zette technologiebedrijven aan om hun inspanningen in de ontwikkeling van AI-toepassingen drastisch op te schalen. Volgens geruchten zou Google-CEO Sundar Pichai intern zelfs de alarmfase "code rood" hebben aangekondigd als reactie op ChatGPT.


Rekenkracht: de nieuwe olie


Een AI-programma maakt gebruik van grote hoeveelheden data om zichzelf te trainen en te verbeteren. Deze methode heeft veel voordelen, maar is in zekere zin ook inefficiënt. De verwerking van dergelijke hoeveelheden data vereist enorm veel processing power of rekenkracht. Deze rekenkracht wordt gegenereerd door chips. De AI-race heeft er dan ook voor gezorgd dat de vraag naar chips de hoogte is ingeschoten, met aanzienlijke tekorten als gevolg.


Nvidia is perfect gepositioneerd om te profiteren van dit tekort. Nvidia heeft volgens Jon Peddie Research een marktaandeel van 88% in grafische chips (ook GPU’s genoemd). Deze chips zijn essentieel om AI-toepassingen te bouwen.


Niet enkel Nvidia profiteert van de AI-race. Veel AI-applicaties maken gebruik van clouddiensten voor rekenkracht, zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services. De rekenkracht die deze bedrijven bezitten is vandaag, gezien het tekort aan chips, waardevoller dan ooit. Bedrijven zoals Microsoft, Amazon en Google kunnen op die manier dubbel profiteren van de AI-race. Enerzijds kunnen AI-toepassingen hun productgamma drastisch verbeteren. Anderzijds bieden ze via clouddiensten de rekenkracht die noodzakelijk is voor de uitbouw van AI-toepassingen.


De keerzijde is uiteraard dat het tekort aan chips de ontwikkeling en terbeschikkingstelling van AI-toepassingen kan afremmen. De hoge prijs van rekenkracht maakt ChatGPT op vandaag bijvoorbeeld sterk verlieslatend. In een tweet eind 2022 schreef OpenAI-CEO Sam Altman zelfs dat een gemiddeld gesprek met ChatGPT al een paar cent kost. Om het gigantische verkeer te kunnen verwerken op hun website moest OpenAI daarom in verschillende instanties al nieuwe gebruikers weren.



Door de sterke focus van technologiebedrijven op artificial intelligence is de vraag naar processing power de hoogte ingeschoten. Chipontwikkelaars zoals Nvidia en aanbieders van clouddiensten zoals Microsoft kunnen profiteren van deze hoge vraag. Anderzijds vormt het tekort aan chips en de beperkte ruimte in de cloud ook een bottleneck, die de ontwikkeling van artificial intelligence zou kunnen afremmen.



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.