22 mei 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


De bedrijven hebben hun resultaten van het eerste kwartaal van 2023 bekendgemaakt. Zowel in de VS als in Europa klopten ze meestal de verwachtingen. Toegegeven tegen een achtergrond van hoge inflatie en stijgende rentevoeten waren die niet hooggespannen. De meeste sectoren voldeden dus aan de verwachtingen. Enige uitzondering: de energiesector die last heeft van de gedaalde olieprijs. Door de crisis bij de Amerikaanse regionale banken, keken de beleggers bovendien met argusogen naar de resultaten van de financiële sector.



Pricing Power


Prijszettingsvermogen blijft het sleutelwoord en bepaalt het vermogen van ondernemingen om hun winstmarges te handhaven in een wereld van voortdurend stijgende prijzen. De belangrijkste troeven hiervoor zijn een sterk merk en/of een groot concurrentievoordeel.


De sterke prestaties van de luxereuzen zijn ongetwijfeld het beste voorbeeld. De LVMH, Hermes, Moncler, Richemont van deze wereld hebben historische resultaten laten zien en suggereren dat er in bepaalde kringen geen crisis is. Het ontwaken van de Aziatische consument en de heropening van de Chinese economie, in de breedste zin van het woord, zijn daar natuurlijk niet vreemd aan.


Anderzijds lijkt het voor sommige grote winkelketens moeilijker te worden om hun gestegen kosten door te rekenen en zijn sommige marges in de retailsector aangetast.


Robuustheid van bankbalansen… in Europa


Een ander belangrijk sleutelwoord momenteel: de balans en dan vooral die van de banken. Na het faillissement of de redding (verplichte overname) van een aantal regionale Amerikaanse spaarbanken wordt de beurskoers van banken met een "ongezonde" balans afgestraft.


En toch overtreft de banksector, vooral in Europa, de verwachtingen. Barclays, Deutsche Bank, BNP, enz. hebben solide resultaten gepresenteerd. De evolutie van de rentecurve stelt banken in staat om marge terug te winnen.


Naast winstgevendheid heeft de markt vooral oog voor de gezondheid van de balans: liquiditeit en solvabiliteit. De Europese banken lijken niet langer in de vuurlinie van speculatieve aanvallen te staan.


Aan de Amerikaanse kant blijft de spanning bij de middelgrote banken weliswaar voelbaar, maar de reuzen lijken het goed te doen, of ze nu JP Morgen, Citigroup of Wells Fargo heten. Ook hier heeft de rente een mooie impuls gegeven aan het genereren van marges.


Recessie of niet, dat is niet langer de vraag


De komende maanden zullen de bedrijfsresultaten een belangrijke factor voor de aandelenkoers blijven, maar het zijn toch opnieuw "Frankfurt en Washington" die in het middelpunt van de belangstelling staan en de richting van de beurzen mee bepalen. De centrale bankiers blijven gefocust op de inflatiecijfers en die zitten van tijd tot tijd vol verrassingen. Soms positief, soms negatief.


Terwijl de consensus over de richting van de inflatie (ze zal terugvallen) en de officiële kortetermijnrentevoeten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan betrekkelijk duidelijk zijn, is het tempo een andere zaak. De snelheid waarmee de inflatie daalt, zal de komende maanden de belangrijkste bron van stress - of opluchting – voor de financiële markten blijven.




De ondernemingen genoemd in dit artikel worden vermeld ter illustratie en vormen geen koopadvies.



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.