02 februari 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Els Vander Straeten
Investment Strategy


Sinds eind oktober 2022 herstellen de Chinese aandelen en dit na 2 moeilijke jaren. Peking presenteerde in de herfst een plan voor de vastgoedsector en ook de toon tegenover de grote Chinese technologiespelers verzachtte. Eind december 2022 liet de overheid het strenge zero-covidbeleid los. Beleggers herontdekken de zeer goedkoop gewaardeerde Chinese aandelen.


Goede positie voor economisch herstel in 2023


De zero-covid politiek zorgde voor een economische groeivertraging. De groei in 2022 bedroeg slechts 3%. Na pandemiejaar 2020 de zwakste groei sinds 1976.


Terwijl de rest van de wereld kampt met inflatie, is dat niet zo in China. De lage binnenlandse vraag houdt de inflatie in toom (1,8% in december). Er is dus ruimte om de economie te stimuleren. Dat kan via renteverlagingen, een soepeler kredietbeleid of extra uitgaven door de overheid.


Nu alle covidmaatregelen opgeheven zijn, zullen Chinezen terug ongebreideld kunnen shoppen, op restaurant gaan, reizen, … Bovendien hebben ze tijdens de lockdowns extra geld gespaard. Als dit geld wordt uitgegeven zal het een extra boost geven aan de Chinese economie. Toch moeten we voorzichtig zijn. Chinese gezinnen zetten vaak geld opzij omdat het sociale vangnet zwak is. Het spaargeld is een verzekering tegen bv. onverwachte medische kosten.


De fors gedaalde activiteit op de vastgoedmarkt weegt al een aantal jaar op de groei. De sector kampt met torenhoge schulden en er is nog steeds een overaanbod aan woningen. Vorig jaar kwam Peking met een 16 puntenplan om de vastgoedmarkt te ondersteunen.


Terwijl in 2021 de technologiesector nog de duimenschroeven aangedraaid werd, is de toon de laatste maanden opvallend milder. Het Chinese Politbureau wees eind april 2022 op de noodzaak om de gezonde ontwikkeling van techplatforms te versterken. Eind december kreeg de Chinese techgigant Tencent dan toch groen licht om vijf nieuwe videogames te lanceren.


De Chinese beurs nam alvast een voorschot op het positieve nieuws. Sinds eind oktober noteert de MSCI China 40% hoger1.


Goede positie voor verder beursherstel?


Grafiek: Wie in Chinese aandelen belegt, moet over stalen zenuwen beschikken

grafiek

Let op: rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen.


Believers van Chinese aandelen halen vaak volgende elementen aan om een belegging in Chinese aandelen te rechtvaardigen.


  • De Chinese economie (18 trillion USD) is vandaag 25% kleiner dan de Amerikaanse en staat daarmee op plaats 2. Die grote omvang maakt het voor de economie gemakkelijk(er) om grote externe of interne schokken op te vangen.
  • President Xi Jingping wil tegen 2035 een "moderately prosperous society". Dat betekent een gemiddeld inkomen per inwoner van 20.000 à 24.000 USD per jaar tegenover slechts 12.000 USD vandaag. Om die doelstelling te bereiken moet de economie tot 2035 jaarlijks met 4,5% groeien.
  • Als 's werelds grootste exporteur is China's industrie niet alleen een onmisbaar onderdeel van de wereldwijde toeleveringsketen, het land blijft een belangrijke producent van smartphones, pc's, batterijen, zonnepanelen en andere cruciale elektronische componenten. Het Westen kan zich niet zo makkelijk loskoppelen van China.

Naast veel troeven zijn er niet te verwaarlozen risico’s.


  • Het land blijft een centraal geleide staat waar de macht van president Xi Jingping groot is. De geopolitieke spanningen rond Taiwan kunnen terug op de voorgrond treden.
  • De trend naar deglobalisering is negatief voor China en India presenteert zich meer en meer als alternatief. De handelsspanningen met de VS kunnen terug toenemen. Zo veroorzaken de Amerikaanse exportbeperkingen van hoogtechnologische chips wel wat onzekerheid voor de Chinese technologie-sector.

De afgelopen jaren hebben getoond dat wie wenst te beleggen in Chinese aandelen over stalen zenuwen moet beschikken want de koersschommelingen kunnen groot zijn. In een goed gespreide aandelenportefeuille krijgen groeilanden een gewicht van ongeveer 20%. Wie een extra accent wil leggen op China, kan het gewicht eventueel beperken tot maximaal 5%. In de breder gespreide fondsen die in groeilanden beleggen, hebben China en Taiwan immers al een gewicht van ongeveer 45%2.
1 Bron: Refinitix. De referentieindex MSCI China steeg tussen 31/10/22 en 20/01/23 met 40% (in euro)
2 Bron: MSCI Emerging Markets IndexDit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.