15 december 2022

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Aan de vooravond van 2023: aantrekkelijkere markten en ruimere keuze


De laatste maand van een – in vele opzichten – historisch beursjaar is aangebroken.

Een jaar geleden kenden we nog geen oorlog in Oekraïne. Slechts enkele luxeproblemen, zoals een oververhitte arbeidsmarkt in de VS, de eerste tekenen van inflatie met een stijgende olieprijs en nog steeds extreem lage rentes. Die tijd lijkt vandaag ver weg.



Februari 2022: het grote keerpunt


Alles veranderde op 24 februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Het was de katalysator voor verschillende fenomenen die een groot deel van het jaar op alle activaklassen wogen. Paradoxaal genoeg hielden de markten aanvankelijk vrij goed stand; in maart zagen we zelfs een herstel op de markten.

Toen kwamen de energie- en inflatieschokken, en als reactie daarop de strenge maatregelen van de centrale banken. Het tempo van hun beleidsrenteverhogingen is ongekend. We weten wat volgt: een algemene stijging van de Amerikaanse en Europese rentecurves. Een rentestijging met enkele procenten.


April tot september : no place to hide


Wie een algemene stijging van de rente zegt, zegt een daling van de actuele waarde van toekomstige inkomsten. Met andere woorden: in zo'n context is bijna alles gedoemd te dalen in waarde. En dat is wat er dit jaar gebeurde; je kon je nergens verstoppen, op zeldzame uitzonderingen na.

Voor aandelen van groeibedrijven met veelbelovende activiteiten zal het aandeel van inkomsten in de verre toekomst in de waardering groot zijn waardoor de impact van renteverhogingen pijnlijker is. Het beste voorbeeld: de val van de technologiesector. De langetermijnvooruitzichten voor deze sector zijn niet verslechterd. Integendeel, de nieuwe werk- en consumptiegewoonten die tijdens de pandemie zijn aangenomen, de behoefte aan digitalisering en innovatie hebben de toekomst van deze bedrijven nog veelbelovender gemaakt. En toch is hun daling de zwaarste van het hele beurslandschap.


Sommigen hebben de storm beter doorstaan.


Toch vielen ook in 2022 bepaalde thema's of sectoren op door hun veerkracht. De megatrends, die al vóór de pandemie en vóór het conflict in Oekraïne onze aandacht trokken, bleken ondanks tegenwind bijzonder sterk te zijn.

De strijd tegen de opwarming van de aarde, de noodzaak aan een circulaire economie, werden de afgelopen twee jaar nog meer bevestigd.

Tot slot, en niet onbelangrijk, heeft de zorgsector, dankzij zijn decorrelerende en overwegend defensieve karakter, een basis gelegd voor stabiliteit in een aandelenportefeuille. Het lijkt misschien contra-intuïtief in 2022, maar de gezondheidszorg en vooral dan de biotechnologie heeft in de loop van het jaar toch positieve prestaties neergezet.

Door de klimaat- en energieonrust, de pandemie, de tekorten aan bepaalde grondstoffen groeit de consensus dat deze megatrends niet aan kracht zullen verliezen.


Duidelijker zicht, meer mogelijkheden


Recente gebeurtenissen en toekomstperspectieven versterken de aantrekkingskracht van de hierboven genoemde groene industriële revolutie (klimaat, circulair, schone energie) en gezondheid. Door de forse rentestijging is de technologiesector en zijn veelbelovende toekomst veel aantrekkelijker en goedkoper geworden. De groei van morgen is vandaag goedkoper. Veel goedkoper.

Diezelfde rentestijging maakt het nu zelfs mogelijk om een lang vergeten activaklasse toe te voegen aan de portefeuille: obligaties. De potentiële rendementen zijn sterk gestegen, waardoor obligaties hun volledige aantrekkingskracht en hun rechtmatige plaats in een goed gediversifieerde portefeuille hebben terugverdiend.


Conclusie


De overgang deed pijn. Maar na de correctie van de markten veroorzaakt door de historisch snelle rentestijgingen, zijn veel waarderingen gezonder. De befaamde 'bodem', de heilige graal voor beleggers, is per definitie moeilijk te identificeren. Maar de ratio’s van vandaag zijn objectief veel interessanter.

De toekomst is duidelijker. De markt is goedkoper. En de paden om ze te betreden zijn nu veel talrijker. Een goed voorteken voor 2023



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.