7 oktober 2022

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy @Belfius

Op 26 september zakte de Britse pond tijdelijk met 5% ten opzichte van de dollar en bereikte even haar laagste punt ooit. De aanleiding was de aankondiging van het zogenaamde mini-budget door de Britse overheid. Dit mini-budget, dat helemaal niet zo mini is als de naam doet uitschijnen, bestaat uit de grootste belastingverlaging in 50 jaar, waarvan de totale kost wordt geschat op maar liefst £45 miljard. Daarbovenop bevriest de Britse overheid de energiefactuur van Britse gezinnen, wat ongeveer £120 miljard per jaar zou kosten. De overheid schat dat deze stimulusmaatregelen de inflatie zal verlagen richting 5%. Deze maatregelen zouden grotendeels met meer schulden worden gefinancierd.


De markt reageerde heel scherp op de geplande uitgaven van de overheid. Het Britse pond daalde sterk en de rente op Britse overheidsschulden stegen aanzienlijk. Investeerders maakten zich zorgen over het Britse financiële beleid waardoor de rente op een 10-jarige Britse staatsobligatie boven de 4,5% steeg, haar hoogste punt sinds 2008. Deze stijging van de rente zorgde ervoor dat staatsobligaties van het Verenigd Koninkrijk dit jaar een verlies van 27% noteerden, wat uiteraard grote verliezen betekent voor Britse pensioenfondsen.1 Daarnaast kan de rentestijging voor aanzienlijke problemen zorgen op de Britse huizenmarkt, waar 20% van alle hypotheekleningen een variabele rente bevatten.2 Berichten dat de centrale bank een dringende renteverhoging zou doorvoeren kon slechts tijdelijk de munt ondersteunen. Capital Economics verwacht niet dat de Britse munt zich snel zal herstellen. Het terugschroeven van de maatregelen door de Britse overheid zou zowel de munt als de obligatieprijzen ondersteunen Toen de regering op 3 oktober terugkwam op de belastingverlaging voor de hoogste inkomens terugschroefde, reageerde de markt dan ook opgelucht. Hiermee zijn echter alle problemen nog niet opgelost.

Ondertussen kwam uit verschillende hoeken kritiek op de maatregelen. Het IMF waarschuwde op 27 september dat grote fiscale stimulusmaatregelen de huidige inflatie kan verergeren. Ook het Britse Institute for Fiscal Studies ging niet mee in de redenering van de Britse overheid dat de maatregelen inflatie zouden verlagen. Integendeel, door op dit moment de economie te stimuleren, werkt de Britse overheid de Engelse centrale bank tegen in haar strijd tegen inflatie.3 Als gevolg zal de Bank of England de kortetermijnrente waarschijnlijk nog meer moeten verhogen.

De Bank of England heeft op 28 september aangekondigd dat ze de markten wil kalmeren door langetermijn Britse overheidsobligaties op te kopen. Op een moment dat centrale banken hun soepele monetaire beleid willen terugschroeven om inflatie tegen te gaan, is de Britse centrale bank nu genoodzaakt meer obligaties te kopen om te voorkomen dat de Engelse financiële stabiliteit in het gedrang komt. De aankondiging van de Bank of England zorgde ervoor dat de langetermijnrentes lichtjes afnamen, maar kon niet voorkomen dat de Britse pond bleef dalen.

De Britse situatie is een duidelijke waarschuwing voor overheden die bereid zijn budgettair verregaande maatregelen te nemen om burgers te helpen met hun hoge energiefactuur. Maatregelen die de vraagzijde op die manier ondersteunen kunnen leiden tot meer inflatie op langere termijn en centrale banken dwingen om een nog strikter beleid te voeren. Een waardedaling van de munt zorgt er daarnaast ook voor dat import duurder wordt en inflatie nog meer kan stijgen. Een stijging van de rente zorgt er tenslotte voor dat de schuldkost van een land stijgt net op een moment dat de overheid financiering nodig heeft. Het is duidelijk dat de overheden beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid.

Hoewel de impact op Britse economie aanzienlijk is, is het effect op Britse aandelen minder problematisch. De FTSE 100 index, de belangrijkste Engelse aandelenindex, bestaat voor een groot deel uit exportgerichte bedrijven, die daarom minder zijn blootgesteld aan de binnenlandse economie. We houden vast aan onze underweight positie in Europese aandelen in het algemeen.


1 https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-27/bond-market-selloff-shows-no-signs-of-abating-with-uk-losing-27#xj4y7vzkg

2 https://edition.cnn.com/2022/09/27/economy/uk-mortgage-rate-increase/index.html

3 https://ifs.org.uk/articles/mini-budget-response



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.