12 augustus 2022

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

De vrije wereld is er nog niet in geslaagd het conflict in Oekraïne op te lossen. Ondertussen dreigt een andere geopolitieke spanning met mogelijke gevolgen van een heel andere dimensie.


Taiwan mag dan slechts 1% van de wereldeconomie uitmaken, het neemt meer dan een derde van 's werelds productiecapaciteit voor microchips voor zijn rekening. En meer dan 90% van de geavanceerde chips.


Eén bedrijf in het bijzonder heeft de touwtjes in handen van dit sleutelelement van onze economieën: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Vier letters die de wereld doen beven. TSMC is veruit de grootste producent ter wereld en controleert de markt.

Als TSMC stopt, stopt de wereld. TSMC is van cruciaal belang voor Chinese, Amerikaanse en Europese industriële apparatuur. Vooral de Europese auto-industrie is zeer kwetsbaar.

Wetende dat de bouw van een chipfabriek twee tot drie jaar in beslag neemt, en miljarden, zelfs tientallen miljarden euro's kost, en wetende dat de sluiting van TSMC voor 30% van de markt een tekort kan genereren, zou de dubbele economische schok (industriële blokkering en inflatiegolf) een grotere impact hebben dan de gevolgen van het conflict in Oekraïne.

Daarom zijn de markten zo nerveus bij elke nieuwe militaire oefening in de Straat van Formosa.


Die andere bron van inflatie


Het is ondertussen welbekend: de huidige inflatie is een aanbodinflatie (tekorten), geen inflatie aan de vraagzijde.

De inflatoire schokken als gevolg van de tekorten in Oekraïne en de industriële lockdowns als gevolg van de covid-pandemie liggen nog vers in het geheugen.

Maar we zijn misschien al vergeten dat de inflatie ook werd aangedreven door een schok in onze toeleveringsketens. In maart 2021 werd het Suezkanaal geblokkeerd door het grootste containerschip van de wereld: de Ever Given. Honderden schepen strandden aan beide zijden van het kanaal, waarlangs 12% van de wereldhandel passeert.


Een bijzondere speling van het lot want het schip in kwestie wordt geëxploiteerd door Evergreen, een – jawel – Taiwanese onderneming die tot de grootste van de wereld behoort. Taiwan is het op drie na grootste containeroverslagcentrum ter wereld.

Drie van de tien grootste rederijen wereldwijd zijn Taiwanees (Evergreen Line, Yang Ming en WanHai Lines), met een totale vloot van 500 containerschepen. Het is een van de belangrijkste toegangspoorten tot Azië. En tot de wereld.

Als Taipei hetzelfde lot ondergaat als Odessa, zal de hele Stille Oceaan, en zelfs meer, worden afgesloten. Dat zou leiden tot ongekende industriële tekorten aan veel meer dan microchips alleen.


Iedereen heeft te veel te verliezen


De redding van het eiland ligt waarschijnlijk in dat strategisch belang.


Noch Amerika, noch China zijn gebaat bij een verdere escalatie van de spanningen.


De Amerikaanse economie, aangedreven door haar krachtige technologiesector, is zeer afhankelijk van de activiteit in de regio. En de Chinese regering – los van de nationalistische spierballentaal – worstelt om haar economie nieuw leven in te blazen aan de vooravond van cruciale verkiezingen. Het kan zich niet veroorloven om datgene wat al geen Chinees wonder meer is, te verzwakken.

Europa is nog meer blootgesteld, aangezien het niet langer een technologiemacht is en in dat opzicht bijna volledig afhankelijk is van de andere blokken. Maar Europa heeft geen gewicht aan deze kant van de wereld, en zal nerveus maar machteloos toekijken hoe de gebeurtenissen zich ontvouwen.

Eens te meer zal de wereld afhangen van het vermogen van potentiële oorlogvoerende partijen om naar hun werkelijke belangen te kijken in plaats van zich te laten leiden door hun impulsen of ego's.


Achter de schermen stelde een specialist ons gerust door te stellen dat Xi gelukkig geen Vladimir is. De afgelopen dagen hebben bewezen dat deze uitspraak blijkt te kloppen, wat een hele opluchting is voor de markten.Dit document werd opgesteld en wordt verspreid door Belfius Bank. Het weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen individueel beleggingsadvies, noch een beleggingsaanbeveling of onafhankelijke research op het vlak van beleggingen. Bent u op zoek naar persoonlijk beleggingsadvies, dan kan u zich altijd wenden tot uw financieel adviseur, die graag samen met u de eventuele gevolgen van die visie op uw persoonlijke beleggingsportefeuille zal nagaan. De aangehaalde cijfers zijn momentopnames en kunnen dus evolueren.