18 juli 2022


Klaas Janssens
Investment Advisor

Oekraïne: een Hete Zomer


Het conflict gaat haar vijfde maand in, en op dit moment lijken de kansen voor Rusland in Oost-Oekraïne, te keren in haar voordeel. De strijd om de stad Severodonetsk is gestreden en ook de zusterstad Lysytsjansk werd ingenomen door de coalitie van Pro-Russische troepen. Hiermee is de ganse Luhansk-provincie in handen van het Kremlin gevallen. Analisten zien voorlopig geen signaal dat Rusland haar campagne op de korte termijn zou beëindigen, en verwachten dat het offensief haar pijlen vervolgens zal richten op de Donetsk-provincie. Op het internationale politieke lijkt wat te bewegen met het akkoord rond de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. En ook Oekraïne heeft een positief advies ontvangen als Europese kandidaat-lidstaat.


Update Offensief Oost-Oekraïne


De strijd in Oost-Oekraïne lijkt uit te monden in een trage uitputtingsslag tussen beide partijen. Na een lange strijd in de stedelijke gebieden trokken de Oekraïense troepen zich terug uit Severodonetsk en Lysytsjansk. De gewijzigde Russische tactiek om heel erg gefocust, massaal artilleriesystemen in te schakelen, deed Oekraïne beslissen dat de kostprijs te hoog was om het gebied te blijven verdedigen. Volgens de Oekraïense president Zelenski telt het Oekraïense leger momenteel 150-200 dodelijke slachtoffers per dag. Het Oekraïense leger is zich mede daardoor tactisch aan het herorganiseren om een beter geschikte verdediging op te stellen1.


Bron: Washington Post

De verwachting onder internationale experts is, dat Rusland zich na de succesvolle veroveringen van de afgelopen weken, nu zal focussen op de Donetsk-provincie. Om zo de ganse Donbass-regio te veroveren. Dit zou voor president Poetin een opsteker zijn. De algemene vooruitgang van het Russische offensief verloopt volgens militaire bronnen echter traag door de stugge Oekraïense verdediging2. Volgens de autoriteiten in Kiev zijn haar troepen zelfs een tegenoffensief gestart in het zuiden van Oekraïne rond de stad Kherson, en zouden de troepen de buitenwijken van de stad hebben bereikt3.

Volgens Amerikaanse analisten in het Pentagon zouden de nieuwe zware raketsystemen (HIMARS) al een verschil kunnen maken. De wapens zullen er volgens het Pentagon voor zorgen dat de Russische campagne in Donetsk nog langer kan duren, en nog meer kosten zal veroorzaken voor Rusland4. NAVO-secretaris generaal Jens Stoltenberg vreest dat ondanks de hoge economische en militaire kosten voor het Kremlin, Rusland zich opmaakt voor een strategische uitputtingsslag die mogelijks jaren kan duren5. Daarom is het voor de coalitie van westerse landen erg belangrijk, om de komende maanden gefocust te blijven en de nodige militaire activa spoedig te leveren. Met als doelstelling de machtsbalans te herstellen en het Russische offensief in het oosten te stoppen. Het lijkt alsnog een hete zomer te worden in de Donbas-regio.


Politiek offensief: EU & NAVO


Op politiek niveau lijkt er voor Oekraïne wat te bewegen. Nadat Olaf Scholz, Emmanuel Macron en Mario Draghi naar Kiev reisden op 16 juni, keurden de staatsleiders van Europa het statuut van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne unaniem goed op een Europese top eind juni.


Tijdens de NAVO-top in Madrid konden Zweden en Finland finaal een deal sluiten met president Erdogan, om de toetreding van beide landen tot de NAVO goed te keuren. Dit zou de uitbreiding van de NAVO finaal maken. Na de top zei president Erdogan echter dat de uitbreiding in het Turkse parlement enkel goedgekeurd zou raken, als Finland en Zweden 73 verschillende Turkse politieke vluchtelingen zouden uitwisselen zoals overeengekomen in het toetredingsakkoord. Elke aanpassing van het NAVO-verdrag moet namelijk goedgekeurd worden door de nationale parlementen van alle NAVO-leden. President Erdogan kan zo nog een drukkingsmiddel behouden om het akkoord met Zweden en Finland volledig te laten uitvoeren. Het blijft afwachten hoe snel de toetredingsprocedure kan worden beëindigd op korte termijn6. Maar de NAVO-expansie lijkt sowieso een feit.


Conclusie


Rusland heeft enkele belangrijke veroveringen geboekt in de Luhansk-provincie in Oost-Oekraïne. Analisten verwachten dat de pro-Russische coalitie haar pijlen nu zal richten op de Donetsk-provincie, in een poging om zo de ganse Donsbas-regio te veroveren. Ondanks het momentum die de Russische campagne lijkt te hebben, verwachten militaire experts dat de nieuwe zware wapens het tempo van de Russische opmars zullen vertragen. Verder lijkt de NAVO-expansie een feit, waardoor de militaire alliantie een forse uitbreiding kent. En ook de EU heeft het licht op groen gezet voor een eventuele toekomstige toetreden van Oekraïne tot de unie.Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.


1 New York Times: With incremental advances and withering artillery, Russia is seeing success, 04/07/22
2 New York Times: Russia’s advances in eastern Ukraine have been costly – 19/06/22
3 New York Times: Ukraine urges civilians to flee the occupied south ahead of a promised counteroffensive – 21/06/22
4 New York Times: After a Pivotal Period in Ukraine, U.S. Officials Predict the War’s Path – 21/06/22
5 BBC News: Ukraine war could last for years, warns Nato-chief – 19/06/22
6 Reuters: Nordic promises must be kept for Turkey to ratify NATO deal, Erdogan says – 30/06/22