Europese bedrijven gaan de winter somber tegemoet

24 november 2022

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius


Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • De Europese bedrijfsenquêtes voor november dragen bij aan het bewijs dat de economie in het vierde kwartaal zal krimpen.
  • De prijsindices suggereren dat de inflatie binnenkort zal pieken, maar ze blijven extreem hoog naar vroegere maatstaven.

Het Europese ondernemersklimaat blijft in november hangen op een laag niveau en wijst verder op een recessie deze winter. In de maakindustrie daalt de fabrieksoutput voor de zesde achtereenvolgende maand, terwijl de activiteits-PMI voor de dienstensector – die meer dan drie keer zo groot is als de productiesector en goed is voor bijna driekwart van de totale activiteit – blijft hangen op 48,6. De PMI(Purchasing Managers Indices)-bevragingen meten de conjunctuur in de productie-en dienstenbedrijven. Een PMI-score lager dan 50 betekent dat de activiteit krimpt.

Op nationaal niveau ging de samengestelde PMI van Duitsland iets omhoog, maar met 46,4 was hij nog steeds erg zwak. De Duitse economie, die sterk leunt op haar industrie, maakt het meeste kans op een krimp van het BBP volgend jaar. De afkoeling van de wereldvraag, te zien aan de daling van de bestellingen, zal wegen op de uitvoer. Het Franse ondernemersvertrouwen hield tot oktober redelijk stand maar ging deze maand ook kopje onder. De samengestelde PMI van Frankrijk daalde tot 48,8 en kwam daarmee voor het eerst sinds februari 2021 onder de neutrale 50-score.

Ook in de rest van Europa bleven de ondernemers somber gestemd. Er zijn signalen dat de zwakke output en de teruglopende bestellingen beginnen te wegen op de arbeidsvraag. De index die de aanwerving meet van nieuwe werknemers staat nog steeds in positief gebied, maar noteert op het laagste niveau sinds maart 2021.

Toch zijn er ook positieve elementen te vinden in de PMI-reeksen voor november. Bedrijven rapporteren dat ze minder last hebben van aanbodbeperkingen. De vrees voor een tekort aan energie is afgenomen door het warme weer in oktober en het aanvullen van de Europese gasreserves.

Een voordeel van het zwakkere vraagbeeld en de verlichting van de bottlenecks is de afkoeling van de prijsdruk, met name in de verwerkende nijverheid. De kostenfactuur van de maakbedrijven stijgt nog steeds, maar in november tegen het laagste tempo van dit jaar. Jammer genoeg lijkt de dienstensector op het vlak van kosten nog een inhaalbeweging te goed te hebben. Veel dienstenbedrijven melden dat de stijgende lonen een opwaartse druk op de kosten zetten.

De PMI-enquêtes van november waren minder slecht dan sommige analisten hadden verwacht, maar ze veranderen niets aan het verhaal dat de eurozone afstevent op een recessie in het laatste trimester van 2022.


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina: