Fed blijft zeggen dat hoge inflatie tijdelijk is

4 november 2021

Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius

Deel deze pagina:  
  • De Amerikaanse centrale bank start deze maand met de afbouw van haar crisismaatregelen.
  • Op de financiële markten wordt gespeculeerd over vervroegde renteverhogingen.
  • Maar de Fed heeft geen haast om de rente op te trekken.

Missie volbracht. Vanaf deze maand start de Federal Reserve met de ontmanteling van haar obligatie-aankopen die de Covid-19 crisis moesten temperen. Sinds maart van vorig jaar kocht de centrale bank maandelijks voor 120 miljard dollar aan staatsobligaties en ander waardepapier. Dat geld werd in de financiële markten gepompt om de obligatierentes laag te houden terwijl de economie zich herstelde van de Covid-19 maatregelen. Ondertussen lijkt het ergste van de gezondheidscrisis achter de rug en de V.S. lijken ook op economisch vlak grotendeels hersteld van de pandemie. De economie bereikte de voorbije lente al het niveau van vóór de crisis. Na maandenlange discussies hebben de Fed-bestuurders dus eindelijk de knoop door gehakt. Het is tijd om te ‘taperen’, ofwel het verlagen van de maandelijkse steunaankopen. Vanaf november gaan ze elke maand met 15 miljard dollar naar omlaag, waardoor het programma tegen juni volgend jaar helemaal zal opgedoekt zijn.

Nu kan de Fed de aandacht verschuiven naar de volgende stap in de normalisering van haar monetaire beleid: het optrekken van de beleidsrente. De financiële markten rekenen erop dat ‘lift-off’, de eerste renteverhoging, vrij vlug komt na het einde van de obligatie-aankopen. De eurodollar-futures, een nauwlettend gevolgde maatstaf voor de renteverwachtingen, anticiperen dat de beleidsrente tegen eind 2022 bijna 0,50 procent hoger ligt dan vandaag.

De rentespeculatie is sterk toegenomen omdat de inflatie in de V.S. al sinds de lente meer dan het dubbele bedraagt dan de 2% waar de centrale bank naar streeft. Zware verstoringen met de toelevering van producten zorgen samen met de sterke consumentenvraag voor enorme prijsstijgingen in heel wat sectoren. De hoge inflatie baart steeds meer zorgen en duwt in combinatie met de sterkere loongroei op de arbeidsmarkt de inflatieverwachtingen fors omhoog. Beleggers redeneren dat dit de Fed zal dwingen de rente vroeger en sneller te verhogen dan eerder gedacht. Andere centrale banken, zoals die van Australië, Canada en het V.K. overwegen momenteel de rente te verhogen om de stijgende inflatie af te remmen.

Maar de centrale bank in Washington vindt dat nog niet nodig. Volgens Fed-voorzitter Powell is er geen haast om de rente op te trekken omdat de hoge inflatie veroorzaakt wordt door tijdelijke factoren. Hij verwacht dat de mondiale problemen met de distributie van grondstoffen en goederen in de loop van volgend jaar zullen verdwijnen. Dat is ook het geval voor de prijsstijgingen die te maken hebben met de heropening van de economie. Hierdoor zal de inflatiedruk volgens de Fed in 2022 weer afnemen, maar dat zal langer duren dan eerder gedacht. De uitleg kon de rentemarkten niet overtuigen. Ook na de toelichting van Powell bleven ze rekening houden met renteverhogingen in de tweede helft van volgend jaar.

Naast de onzekerheid over het renteverloop is het ook niet duidelijk wie volgend jaar de centrale bank zal leiden. De termijn van de huidige voorzitter Jay Powell loopt af in februari en president Biden heeft nog geen herbenoeming aangekondigd. Powell kwam de voorbije weken onder vuur te liggen nadat twee regionale bestuurders van de centrale bank moesten opstappen. Dat voedde de speculatie over zijn opvolger. Een argument voor de herbenoeming van Powell is de onzekerheid die een leiderschapswissel zou kunnen brengen op een gevoelig moment voor de Amerikaanse economie. Want de Fed staat voor een groot dilemma. Als ze de rente op te korte tijd agressief verhoogt, kan dat het economisch herstel de nek omwringen. Reageert ze te traag dan riskeren de beleidsmakers de inflatiegeest niet meer in de fles krijgen.


Ontdek de Belfius Convictions

Deel deze pagina: