Onze expertise

 
 

Onze studies
Lokale Financiën

 

Onze jaarlijkse studie over de  Financiën van de lokale besturen  is door de jaren heen een referentie geworden als analyse-instrument. Op basis van de huidige trends ontcijfert ze de financiële situatie van alle lokale besturen in de 3 gewesten van ons land. De uitgebreide analyseperimeter omvat gemeenten, provincies en OCMW’s, en biedt zodoende een ruime kijk per regio op de volledige sector.

Studie Lokale Financiën 2024

Aan het einde van deze legislatuur oogt de financiële balans voor de Vlaamse gemeentebesturen verrassend positief. Onze steden en gemeenten hebben hun veerkracht getoond ondanks bijzonder woelige tijden met de Covidcrisis, een galopperende inflatie met fors stijgende loon- en bouwkosten, een energiecrisis en sterk toegenomen rentes. Dankzij hun continue vermogen om hun beleidsplannen tijdens de bestuursperiode aan te passen aan de nieuwe realiteit, is een financieel evenwicht nooit in gevaar geweest.

3 grote uitdagingen voor de bestuursperiode 2025-2030

We hebben onze studie verrijkt met de antwoorden uit een bevraging bij gemeentebestuurders. Volgens hen zijn de top drie financiële uitdagingen: de stijgende pensioenkosten, de kosten voor politie- en hulpverleningszones (brandweerzones) en de uitgaven voor de klimaataanpassing en energietransitie. Voor heel wat milieukwesties wordt vandaag naar de gemeenten gekeken, terwijl ze steeds vaker geconfronteerd worden met de almaar toenemende gevolgen van de klimaatopwarming zoals overstromingen, stormen en bosbranden. De meeste gemeenten hebben al geïnvesteerd in de ontwikkeling van een lokaal klimaatplan, maar de concrete uitvoering vereist aanzienlijke budgetten en personeel.

Onze visies en analyses hebben we voor u gegroepeerd.

 • De kernboodschappen van de studie 2024 vindt u in het persbericht over Vlaanderen en in slides van de persconferentie.
 • Hier vindt u de volledige analyse over Vlaanderen. De analyse over Brussel zal begin september beschikbaar zijn.

Ontdek eerdere studies

 • 2023

   

  • De complete analyse per regio en per type lokaal bestuur vindt u hier voor Vlaanderen en Brussel.
 • 2022

   

  • De complete analyse per regio en per type lokaal bestuur vindt u hier voor Vlaanderen en Brussel.
 • 2021

   

  • De complete analyse per regio en per type lokaal bestuur vindt u hier voor Vlaanderen en Brussel.