

Maud Reinalter,
Chief Investment Officer
Thomas Stul,
Senior Investment Strategist
28 april 2025
De belangrijkste drijfveer voor de financiële markten afgelopen dagen was de mildere toon van Trump richting zowel China als de Amerikaanse centrale bank (Fed). Aan de start van vorige week gingen de aandelenmarkten nog fors lager door een aanval van Trump op Fed-voorzitter Jérôme Powell, omdat deze laatste de rente niet meteen wil verlagen op vraag van Trump. Gezien de lagere verwachte economische groei in de Verenigde Staten is het wenselijk voor Trump dat perspectieven op een lagere rente investeringen kunnen aantrekken binnen de VS en dus viseert hij de voorzitter van de Fed om te reageren. Het openlijk kritiek uiten op Powell, met zelfs de suggestie dat Powell zou moeten aftreden, doet beleggers vrezen voor een gepolitiseerde centrale bank. Lagere rentes en hogere inflatie kunnen een verlies aan vertrouwen in het Amerikaanse financiële systeem teweegbrengen. Hoewel Trump dus druk uitoefent op Powell om de rente te verlagen, blijft Powell vastbesloten de onafhankelijkheid van de Fed te waarborgen.
In de loop van de week suste Donald Trump de gemoederen met het statement dat hij niet de intentie heeft om Powell te ontslaan, maar hij zal vermoedelijk zijn druk op de centrale bank blijven uitvoeren. Opnieuw is de Amerikaanse president razendsnel van gedachten veranderd, wat zijn onvoorspelbare gedrag bevestigt. We behouden binnen Belfius Asset Management dan ook op vandaag onze convictie richting Europese staatsobligaties tegenover Amerikaanse en houden ook vast aan onze overwogen positie richting goud dewelke aan het begin van de week een nieuw recordniveau liet optekenen.
Nog steeds in de Verenigde Staten, liet de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent afgelopen week optekenen dat een de-escalatie van het tarievenconflict met China verwacht kan worden onder de vorm van een mogelijke handelsdeal, maar dat er een duidelijke wederzijdse wil moet zijn. Volgens Bessent is de huidige situatie (met tarieven tot 145%) onhoudbaar: de boekingen voor maritiem transport vanuit China richting de VS zijn recent met ongeveer 2/3 gedaald. De reactie van China is dat de VS rationeel te werk moet gaan en de opgelegde unilaterale tarieven moet intrekken om tot een oplossing te komen. Verder stelde Bessent ook dat voor een duidelijker globaal beeld over de toegepaste tarieven, het volgens hem kan duren tot het derde kwartaal van dit jaar. Ondanks het feit dat er geen tekenen zijn van opgestarte onderhandelingen reageerden de markten positief, maar passen we binnen Belfius Asset Management onze onderwogen positie op aandelen voorlopig nog niet aan gezien het gebrek aan duidelijke strategische veranderingen in de onderhandelingen over de importtarieven opgelegd door de VS.
Een ander belangrijk nieuwsfeit van afgelopen week was de verlaging door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van de verwachtingen voor de globale economische groei naar 2,8% voor dit jaar en 3% voor 2026. Echter, voor 2025 lag de verwachting aan de start van dit jaar lag nog op 3,3%. De huidige verwachtingen zijn de zwakste sinds de coronapandemie en komen tevens met de waarschuwing dat de prognoses verder kunnen verzwakken. De meeste opmerkelijke verlaging van de groeiverwachtingen werd doorgevoerd voor de Verenigde Staten waar ten opzichte van januari de verwachte groei voor dit jaar bijna 1% lager komt te liggen op 1,8%. Als belangrijkste redenen voor deze groeiverlaging stipt het IMF aan dat de negatieve aanbodschok, naar aanleiding van de invoering van de wederkerige tarieven door president Trump, druk op de wereldwijde handel zet en dus tot lagere economische groei zal leiden.
Zoals we reeds in een van de vorige versies van deze nieuwsbrief aanhaalden, verwijst ook het IMF verder naar de negatieve impact op het consumentenvertrouwen en een mogelijk oplopende inflatie afhankelijk van het karakter van de heffingen (tijdelijk of permanent). Ook hebben heel wat landen een beperkte budgettaire ruimte voor stimuleringsmaatregelen gezien de hogere schuldniveaus en begrotingstekorten. Binnen Belfius Asset Management behouden we onze onderwogen positionering op Amerikaanse aandelen gezien de onzekere politieke context en negatieve impact op de economische groei en consumentenvertrouwen door de handelsoorlog.
Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor resultaten nu of in de toekomst.
Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze indices vindt u op MSCI Europe Index; MSCI USA Index; MSCI Japan Index; MSCI Emerging Markets Index.
Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor resultaten nu of in de toekomst.
Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze indices vindt u op JAN12_ESG_EMU_Government_Bond_IG_Index_Methodology; iboxx-eur-dashboard.pdf (spglobal.com); Bloomberg Pan-European High Yield Total Return Index; J.P. Morgan ESG EMBI Global Diversified Index.
#US #FED #China
Trump verzachtte zijn kritiek op de Fed-voorzitter en China. Hij zei dat hij niet van plan was Powell te ontslaan en dat een deal met China de tarieven zou verlagen.
Trump maakte nog een ommezwaai door een substantiële verlaging van de tarieven voor China (momenteel 145%) te beloven. Daarmee verzekerde hij de markten van de onafhankelijkheid van de Centrale Bank. Het toont aan dat het monetaire beleid in tijden van onzekerheid continuïteit heeft.
Tariefspanningen nemen af: Volatiliteit van Amerikaanse aandelen en obligaties neemt af
Bron: Bloomberg©, Financial Times, Belfius Asset Management.
Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor huidige of toekomstige resultaten.
Cijfers van de inkoopmanagersindex (PMI) in de eurozone
Bron: Bloomberg, Financial Times, Belfius Asset Management.
Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor huidige of toekomstige resultaten.
#Eurozone #Vertrouwen
Het ondernemersvertrouwen in de eurozone daalde in april scherp als gevolg van de heersende instabiliteit. De activiteit staat op het punt van stagnatie, omdat de handelsoorlog van de Amerikaanse president druk begint uit te oefenen op het economische klimaat in de regio.
Uit de PMI-index voor de eurozone blijkt dat het ondernemersvertrouwen in april daalde naar het laagste niveau sinds november 2022. Uit de cijfers van woensdag bleek ook dat de economische activiteit in de eurozone daalde van 50,9 punten in de voorgaande maand naar 50,1 punten. Daarmee bleef de activiteit net boven de kritische grens van 50 punten die krimp van groei onderscheidt.
De productieactiviteit was sterker dan verwacht, maar de vertraging in de dienstensector zorgde ervoor dat de economie bijna stagneerde.
#US #Jobs #Vertrouwen
Sinds begin april verkeert de Amerikaanse economie in een moeilijk te doorgronden situatie. Het consumentenvertrouwen daalt sterk, terwijl het werkloosheidspercentage stabiel blijft. De daling van de vertrouwensindex bereikte het laagste niveau in vier jaar.
Consumenten verwachten dat er in de toekomst minder banen beschikbaar zullen zijn. Uit peilingen blijkt dat de helft van de volwassenen denkt dat tarieven een inflatoir effect zullen hebben.
Ondanks de daling van het vertrouwen merkte de CEO van Mastercard op dat de bestedingen hoog blijven, met een stijging van 1,4% in maart. Dit geeft aan dat de angst zich (nog?) niet heeft vertaald in lagere bestedingen.
Werkloosheidspercentage en consumentenvertrouwen in de VS
Bron: Bloomberg, Belfius Asset Management.
Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor huidige of toekomstige resultaten.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Asset Management, weerspiegelt de visie van Belfius Asset Management op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw private banker of wealth manager. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.
De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopbeveling.
Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.
Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.