

10 april 2025
Op woensdag 9 april maakte de Amerikaanse president Trump bekend dat er een pauze van 90 dagen komt op de wederzijdse invoertarieven voor landen die zich tot nu toe hebben onthouden van vergeldingsmaatregelen en zich bereid tonen te onderhandelen om een deal te bereiken.
Dit betreft alle landen, inclusief de Europese Unie, behalve China. Deze aankondiging leidde tot een sterke ommekeer van het negatieve sentiment en leidde tot een forse rally op de aandelenmarkten: de S&P 500 steeg met 9,5% — de grootste eendaagse stijging sinds 2008 gesteund door recordvolumes. Ook andere indices zoals de Nasdaq gingen meer dan 12% hoger en we zien deze ochtend ook een verdere positieve impact in Japan (>8%). In Europa opende de markt ook fors hoger (tussen +7% en +8% om 09:20 uur).*
Echter, in China zien we eerder een relatief beperkte positieve reactie (met de verschillende Chinese aandelenindices die variëren tussen +1% à +3%).
Hoewel dit nieuws het sentiment tijdelijk verbeterde en hoop gaf op de-escalatie van de handelsspanningen, was er tegelijkertijd sprake van een verdere escalatie richting China. China werd expliciet genoemd in Trumps verklaring, waarna de invoertarieven op Chinese goederen werden verhoogd van 104% naar 125%. Trump verwijst hier rechtstreeks naar het gebrek aan respect dat China getoond heeft aan de wereldmarkten door vergeldingsmaatregelen te nemen tegenover de VS, wat de focus van de VS nu volledig op China legt. Eerder op de dag hadden de Chinezen teruggeslagen door hun heffingen op Amerikaanse producten te verhogen van 34 tot 84 procent. Naar verluidt zouden Chinese beleidsmakers reeds bijeengekomen zijn om extra stimuleringsmaatregelen te bespreken en eind deze maand is er opnieuw een rentevergadering van de People’s Bank of China (PBOC).
Tot slot, de basistarieven van 10% blijven voor de meeste andere landen tijdens de pauze gehandhaafd.
Marktreactie
De handelsontwikkelingen veroorzaakten op woensdag ook hevige bewegingen op de Amerikaanse obligatiemarkt. De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties schommelde sterk – van 3,87% begin van de week naar een piek van 4,51%, om vervolgens weer te dalen naar 4,3%. Dit ongewone patroon wijst op onrust: buitenlandse verkopen, verhoogde liquiditeitsvoorkeur en het afbouwen van hefboomposities (basis trades) door hedgefondsen zorgden voor stress in de markt.
Als eerste reactie op deze bocht in beleidsbeslissing, zagen we het beurshuis Goldman Sachs terugkomen op haar eerdere waarschuwing van een mondiale economische recessie en Citi die haar blootstelling op Amerikaanse aandelen onmiddellijk verhoogde. Dit toont aan dat zaken snel kunnen veranderen in deze huidige context.
Convicties
De aangekondigde pauze in tarieven beschouwen we als onderdeel van een bredere strategie van de VS: "escaleren om te de-escaleren".
De aankondiging van een tijdelijke pauze biedt ruimte voor onderhandelingen en potentiële "tariefdeals" met andere landen, maar de spanningen met China vormen een significant risico. Het is belangrijk te onderstrepen dat de effectiviteit en duurzaamheid van deze pauze nog allerminst zeker is, vooral gezien de onduidelijkheid over de exacte implementatie. Vraag is ook welke concrete onderhandelingsstrategie de VS zal voeren (individuele landen of per blok, per industrie of sector) en wat er verder mogelijk is na het verstrijken van de periode van 90 dagen.
Er is bovendien ook weer sprake van de herleving van de zogenaamde ‘Trump Put’, daar Trump in een eerste toelichting aan de pers heeft gezegd dat de paniekreactie op de markten heeft bijgedragen tot zijn beslissing. Zo stelde hij gisterennamiddag dat het een goed moment was om aan te kopen en hij maakte een gelijkaardige opmerking richting de obligatiemarkten.
Binnen Belfius Asset Management zijn we van mening dat dergelijke marktreacties kaderen in het algemene beursfenomeen, namelijk dat de beste marktsessies steeds volgen op de meest zwakke sessies en dat het marktherstel van gisteren inherent is aan een aandelenmarkt die zich in een grote mate van onzekerheid bevindt.
Nu, we zijn echter van mening om onze allocaties in de portefeuilles voorlopig niet te veranderen omwille van deze marktreactie en aldus nog steeds onze onderweging van Amerikaanse aandelen tegenover de rest van de wereld voorlopig te behouden. In andere regio's hanteren wij een neutrale positionering. Hierdoor blijven we licht onderwogen in onze algemene aandelenallocatie met als gevolg een hogere liquiditeitspositie om flexibel te kunnen inspelen op opportuniteiten.
Belangrijk voor de financiële markten zal ook de start van het resultatenseizoen zijn deze vrijdag, met de publicaties van Amerikaanse grootbanken JPMorgan en Wells Fargo. De verwachte winstgroei werd recent voor 2025 naar beneden bijgesteld (van consensus +15% naar +9%), evenals de marges. Handelsspanningen drukken op de aanvoerketens en het bedrijfsvertrouwen. De start van het resultatenseizoen zal een echte test zijn voor de markt.
We zien de marktreactie dan ook eerder als een opluchting over het feit dat er limieten zijn aan het extreme beleid van Trump. Dergelijke marktreacties tonen aan hoe belangrijk het is om niet mee te gaan in paniek en zowel belegd en goed gediversifieerd te zijn.
Wat obligaties betreft, houden we vandaag in de meeste portefeuilles geen rechtstreekse posities aan in Amerikaans staatspapier en ligt onze convictie eerder op Europees staatspapier , dat naar onze mening op korte termijn beter haar rol inzake diversificatie kan spelen. De stijging van de risicopremies op bedrijfspapier volgen we van naderbij op.
In deze volatiele context zullen we u zeker verder op de hoogte houden van veranderingen die kunnen optreden in onze strategie en eveneens in het beheer van uw portefeuilles.
*Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze indices vindt u op JAN12_ESG_EMU_Government_Bond_IG_Index_Methodology; iboxx-eur-dashboard.pdf (spglobal.com); Bloomberg Pan-European High Yield Total Return Index; J.P. Morgan ESG EMBI Global Diversified Index.
Bronnen: Bloomberg, FT, CNBC, Morgan Stanley, Goldman Sachs.
Maud Reinalter,
Chief Investment Officer
Thomas Stul,
Senior Investment Strategist
Donovan Dath,
Portfolio Manager
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Asset Management, weerspiegelt de visie van Belfius Asset Management op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw Private Banker of Wealth Manager. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.
De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopbeveling.
Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.
Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.