24 april 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy

Geopolitieke spanningen

Voor de eerste keer in de geschiedenis voerde Iran een rechtstreekse aanval uit op Israël. Op zaterdag 13 april, vuurde Iran meer dan 300 drones en raketten af.1 De aanval was een reactie op het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië op 1 april. De directe schade was beperkt. Dankzij Amerikaanse, Britse, Franse2, Jordaanse en Saudi-Arabische3 hulp konden zo goed als alle raketten worden onderschept.

Hoewel de VS druk opvoerde om niet te reageren, vuurde Israël op 19 april raketten af op de Iraanse stad Isfahan, waar zich een belangrijke nucleaire site bevindt.4 De rechtstreekse aanvallen van beide landen is een nieuwe stap in de spanningen tussen Iran en Israël. Beide landen voerden al jaren een schaduwoorlog, bijvoorbeeld via proxy’s en cyberaanvallen.5 Hoewel de beperkte schade van beide aanvallen doet vermoeden dat geen van beide partijen dit wenst, bestaat de vrees dat de situatie verder kan escaleren. Wat betekent dit voor uw beleggingen?

Hoe reageren de markten?

De prijs van goud, door beleggers gezien als een veilige haven bij geopolitieke spanningen, en olie steeg initieel bij beide aanvallen maar daalde vrij snel naar de vorige niveaus. Aandelenmarkten reageerden gelaten op de aanval van Iran. Vooral het inflatierapport in de VS, waarbij de inflatie iets hoger uitkwam dan verwacht, maakte dat aandelen in de eerste helft van april enkele percenten daalden. De hogere inflatie in de VS doet de Amerikaanse centrale bank immers twijfelen over toekomstige rentedalingen.

Mogelijke gevolgen en risico’s

Zoals steeds is duidelijk dat de globale economische groei, inflatie, monetair beleid en bedrijfswinsten de belangrijkste factoren zijn die de beurzen beïnvloeden. Weliswaar kan het conflict in het Midden-Oosten op deze factoren een invloed hebben. Zo zien we dat Europese gasprijzen sinds de Iraanse aanval zijn gestegen (zie grafiek).

Dit doet uiteraard denken aan 2022, toen de invasie van Rusland in Oekraïne olie- en gasprijzen fors deed toenemen en onze inflatie de hoogte in duwde. Toch verwachten we dat het effect op onze inflatie beperkt zal blijven. Voor de oorlog in Oekraïne was Rusland voor Europa de belangrijkste bron van gas. Iran is geen belangrijke handelspartner van Europa, mede omwille van strenge internationale sancties.6

Daarnaast is onze economische situatie radicaal verschillend. In 2022 was onze economie volop aan het heropenen en de consumptie schoot de hoogte in. Het energietekort leidde in een dergelijk oververhitte situatie als toen tot extreem hoge energieprijzen. De economie is vandaag in Europa een pak trager, met bijgevolg een lager risico op oververhitting. Eventuele verstoringen in de energiebevoorradingen hebben daardoor vandaag een kleiner effect dan in 2022.

Oil and Gas - Changes in energy prices sin 01/04/2024

Belfius’ strategie

We zien vandaag op economisch vlak veel redenen om positief te zijn. De economische groei in Europa is in herstel, terwijl de inflatie haar neerwaartse trend verderzet. De Europese Centrale Bank, in tegenstelling tot de Amerikaanse, heeft aangekondigd dat renteverlagingen in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk zijn. Deze monetaire versoepeling kan markten ondersteunen.

De VS kampt weliswaar met een iets hogere inflatie, maar die is gedreven door een sterke economie. Deze economie ondersteunt bedrijfswinsten. Dankzij de ontwikkelingen in artificiële intelligentie geloven we ook sterk in de Amerikaanse technologiesector.

Geopolitieke ontwikkelen kunnen desalniettemin voor schommelingen zorgen. Dit kunnen volgens Belfius eventueel koopmomenten zijn. De geschiedenis leert ons namelijk dat onrust op de markten soms goede instapmomenten kunnen zijn. Zeker in een economische omgeving die gunstig lijkt te evolueren.

1 https://www.bbc.com/news/world-middle-east-68811273
2 https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-796882
3 https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2024/04/14/iran-and-israels-shadow-war-explodes-into-the-open
4 https://www.reuters.com/world/middle-east/israeli-missiles-hit-site-iran-abc-news-reports-2024-04-19/
5 https://www.washingtonpost.com/world/2024/04/19/israel-iran-hamas-war-news-gaza-palestine/
6 https://policy.trade.ec.europa.eu/eu-trade-relationships-country-and-region/countries-and-regions/iran_en



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.