1. Home
  2. Sleutelmomenten
  3. Auto
  4. Energiezuinig rijden
  5. Voordelen van energiezuinig rijden

Mijn voordelen door energiezuinig rijden

Op welke fiscale voordelen hebt u recht? Welke voordelen bestaan er bij aankoop en financiering? En hoe kunt u kosten besparen voor uw auto? Belfius Bank zet het voor u op een rijtje.  

Fiscale voordelen


De overheid levert graag een bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Zo kent ze fiscale voordelen toe voor milieuvriendelijke wagens. Een overzicht:

1) Belasting op inverkeerstelling.
De eenmalige Belasting op Inverkeerstelling (BIV) bedraagt voor elektrische voertuigen ongeacht hun vermogen 61,50 euro.

2) Korting van 298 euro indien lpg
Beschikt u over een auto die gedeeltelijk of helemaal aangedreven wordt door lpg? Dan krijgt u 298 euro korting op de belasting op inverkeerstelling, beperkt tot het bedrag van de belasting.

3) Terugbetaling roetfilter
Laat u een half-open roetfilter inbouwen in uw bestaande diesel auto, dan krijgt u deze terugbetaald door de Vlaamse overheid, beperkt tot een maximum van 600 euro. De premie geldt enkel voor voertuigen met milieuklasse "Euro 3" of "Euro 4" en met een eerste inschrijving vóór 3 september 2010.
Ook de kosten van de installatie en eventuele andere kosten, zoals de controle van de montage door de voertuiginspectie, mogen hierbij in rekening worden gebracht. Meer info vindt u  hier.

4) Ecobonus in Wallonië
De Waalse regering heeft in 2008 een bonus-malussysteem ingevoerd om de aankoop van milieuvriendelijke auto's te promoten bij de belastingplichtige inwoners, gedomicilieerd in Wallonië. Bij een eerste wagen is een bonus voorzien als de CO2-uitstoot lager of gelijk aan 90 g/km. Deze wordt uitgekeerd door de Waalse regio. Ligt de uitstoot hoger dan 156 g/km, dan moet de bestuurder rekening houden met een malus die samen met de belasting op inverkeerstelling wordt aangerekend. Verandert u van auto? Dan wordt de CO2-uitstoot van uw oude wagen vergeleken met die van uw nieuwe voor het toekennen van een bonus of malus. Meer info vindt u hier.

Voordelen bij aankoop en financiering


Ecokrediet Auto

Belfius Bank biedt een lening op afbetaling aan een interessante rentevoet  aan voor auto’s van maximaal 2 jaar oud met lage CO2-uitstoot (< 145 gr/km voor diesel en < 160 gr/km voor benzine), een lpg-installatie of een thermo-elektrische motor. Ontdek het Ecokrediet Auto, de voordelige financieringsformule voor uw ‘groene’ auto.

Let op, geld lenen kost ook geld

Een aanzienlijke kostenbesparing


Wie zuinig en milieuvriendelijk rijdt, zorgt voor een aanzienlijke kostenverlaging:

  • minder risico op een ongeval of schade en dus minder schade- en reparatiekosten
  • minder slijtage en dus minder onderhoudskosten
  • minder brandstofkosten, betekent dat de operationele kosten dalen
  • minder CO2-emissie (en andere broeikasgassen)
  • minder uitstoot fijne stofdeeltjes betekent dat de milieukosten dalen