Opnieuw een reden om niet te vrezen voor een recessie

De VS en China werken een deal uit om de handelstarieven in verschillende fases terug te dringen. Althans, dat zei de Chinese minister van handel vanochtend en het zette de Europese beurzen meteen op winst.


Sinds enkele weken is er hoop dat de VS en China hun conflict op zijn minst even willen pauzeren met een tussentijds akkoord, dat tegen het jaareinde beklonken zou zijn. Daarbij is de verwachting dat de VS zijn plannen om vanaf 15 december de volledige Chinese import duurder te maken, intrekt. Maar nu suggereert de Chinese minister van handel dat de nu al geldende importtarieven aan beide kanten kunnen opgeheven worden, waarbij beide landen gelijk zouden oversteken. Wanneer dit moet gebeuren laat hij in het midden.


De VS en China zijn zich intussen goed bewust van de schade die hun handelsoorlog aanricht. In de eerste helft van dit jaar is de Chinese export richting de Verenigde Staten met maar liefst een kwart teruggevallen. Maar ook die van de VS richting China verschrompelde, hoewel in mindere mate.


Donald Trump kreeg ook kritiek vanuit zijn electorale basis. De Amerikaanse industriële sector staat onder druk en de boeren klagen omdat ze hun landbouwproducten niet meer kwijt kunnen in China. In november 2020 wil Trump niets liever dan herverkozen geraken en daarbij is een gunstig economisch rapport van onmisbaar belang. Een interim-deal met China kan daar zeker toe bijdragen.


De jongste positieve geluiden over de handelsbesprekingen tussen de twee grootmachten hebben de markten duidelijk gerustgesteld. De Amerikaanse aandelen zoeken al enkele weken hogere oorden op en de rentemarkten hebben hun recessievrees voor de Amerikaanse economie laten varen.

Bron: TRADINGECONOMICS.COM I National bureau of statistics of China

China likt zijn wonden, maar kan wel tegen een stootje. De economische groei valt er tijdens het derde kwartaal van dit jaar terug tot 6 procent, lager dan verwacht en zowat het laagste niveau in 30 jaar. Het lijkt alsof Donald Trump daarvoor te verwijten valt, maar de Chinese economie begon al te vertragen voor de handelsoorlog losbarstte. De Chinese overheid startte meteen een intensief stimuleringspakket: belastingen werden verlaagd, banken mochten meer leningen verstrekken, lokale overheden schoten in een investeringsmodus. Maar door het handelsconflict worden die groeimaatregelen voor een stuk in de kiem gesmoord.


Voor Europa en zelfs voor België is het belangrijk dat het Chinese groeiwonder weer oppikt. Duitsland is voor zijn industriële productie erg afhankelijk van China. Vandaag blijkt opnieuw dat die opnieuw afkalft. En dat zet druk op de industrie in België, die heel wat onderdelen levert aan Duitsland. We hebben er dus alle belang bij dat Trump en Xi elkaar vinden binnenkort.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: