Nog een onderhandelde brexit? Deze week valt het verdict.

Op dit ogenblik lopen de Britse premier Boris Johnson en de toponderhandelaars van de Europese Unie een race tegen de klok om nog voor morgen, donderdag een echtscheidingsvoorstel klaar te hebben. Op de EU-top in Brussel zouden de EU-staatshoofden en regeringsleiders er dan hun zegen over kunnen geven. Het is de top van de allerlaatste kans om nog een onderhandeld akkoord voor de brexit op 31 oktober te regelen. Maar het ziet er niet meteen naar uit dat de onderhandelaars op de valreep een deal op poten zetten. Het meest recente plan van de Britse premier Boris Johnson voor de Ierse grenskwestie werd koel ontvangen door de EU. In dat voorstel zou Noord-Ierland deel blijven uitmaken van de Britse douane-unie en zouden er gerichte controles komen in de Noord-Ierse havens. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier wilde echter niets weten van die voorgestelde grenscontroles, omdat Europa vreest dat ze de deur openhouden voor misbruik. Het optimisme van de voorbije weken is dus weer opgedroogd. Weinig analisten geloven dat er deze week een doorbraak komt.


Tegelijkertijd is het scenario van een chaotische uitstap van de Britten uit de EU op 31 oktober minder waarschijnlijk geworden. In september stemde het Britse Lagerhuis de wet- die maakt een brexit zonder akkoord in de praktijk onmogelijk. Als er tegen zaterdag geen deal is met de EU dan wordt premier Boris Johnson door de wet verplicht om aan Europa uitstel te vragen tot 31 januari 2020. Op dit ogenblik kennen we geen plan van Boris Johnson om hier onderuit te geraken.


Een uitstel zouden verkiezingen mogelijk maken, waardoor de kaarten weer anders komen te liggen. Zo kan een nieuw verkozen parlement bijvoorbeeld meer open staan voor compromissen met de EU, maar ook het scenario van een langer uitstel of zelfs een nieuw referendum zijn dan niet uitgesloten.. Volgens recente peilingen maken de Conservatieven het meeste kans om nieuwe verkiezingen te winnen en een parlementaire meerderheid in de wacht te slepen.



Terwijl de politici in Westminster bikkelen over de scheiding met de EU, likt de Britse economie zijn wonden. De economische groei is dit jaar al gedaald van 2,1% naar 1,3% en economen vrezen dat een ongeordende uitstap uit de EU het V.K. in een recessie kan duwen in 2020. De vertraging van de wereldgroei speelt zeker een grote rol, maar de brexit onzekerheid weegt extra op het vertrouwen en de investeringsplannen van de Britse bedrijven. Ook in de eurozone is de impact van de aanslepende onzekerheid duidelijk te zien in de cijfers. Voorlopig houdt de BBP groei in ons land stand, maar in Duitsland is de groeimotor stilgevallen. Een min of meer geordende uitstapregeling voor het V.K. zou een eerste stap kunnen zijn voor een voorzichtig herstel van het economisch vertrouwen.

style="width:40px; vertical-align:middle;"

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.