Cohousing


Alles wat je moet weten over de cohousing




Cohousing

Alles wat je moet weten over de cohousing

Vormen van samenwonen

Behalve de meest gangbare vorm van samenwonen, met uw partner en/of kinderen, bestaan er nog enkele vormen van samenwonen. De meest bekende zijn:

  • co-wonen: elk gezin woont in zijn eigen woning rond een gemeenschappelijke buitenruimte (tuin, binnenplaats…) en naast de buitenruimte kunnen ook een berging, een garage… gedeeld worden, maar de leefruimtes worden niet gedeeld
  • cohousing: meerdere gezinnen kopen of huren samen een woning/gebouw, waarin elk gezin zijn eigen woonunit heeft met minstens 1 private ruimte en een aantal gedeelde ruimtes, waaronder ook minstens 1 leefruimte
  • woningdelen: verschillende gezinnen delen 1 woning en dus alle leefruimtes, behalve de slaapkamer
Van deze verschillende vormen van samenwonen is cohousing de voorbije jaren het sterkst in populariteit toegenomen.

Voor- en nadelen

Cohousing is vooral geliefd bij jongeren, alleenstaanden, senioren… Ze bevinden zich vaak in dezelfde levensfase en hun persoonlijke situatie is gelijklopend. Daarom kiezen ze voor deze vorm van samenwonen, waarbij er een mooi evenwicht is tussen zelfstandigheid en privacy enerzijds, en sociaal contact en kosten delen anderzijds.

Voordelen
De redenen om aan cohousing te doen, variëren van gezelligheid en sociaal contact over solidariteit en ideologie tot ecologie en economisch. Uiteraard is ook het aspect van het kosten delen mooi meegenomen, want daardoor betaalt u een pak minder huur.

Nadelen
Samenwonen met iemand, in welke vorm dan ook, betekent altijd een stukje privacy opgeven. Net als meningsverschillen en bepaalde gevoeligheden die naar boven komen. Onvermijdelijk als mensen samenleven. Daarom zijn er enkele aandachtspunten waar u best rekening mee houdt.

Cohousing: aandachtspunten

Als u beslist om aan cohousing te doen, brengt u deze dingen best zo snel mogelijk in orde, samen met uw cohousers:

  • als jullie het gebouw huren, bespreek dan met de eigenaar op welke manier de huurovereenkomst wordt afgesloten: 1 contract met 1 hoofdhuurder, of met elk van de huurders een individueel contract !! Tip: indien gemeenschappelijke delen, bespreek dan duidelijk hoeveel de bijdrage is van iedereen
  • open een gemeenschappelijke rekening voor de gemeenschappelijke kosten (zie verder)
  • sluit een woonverzekering af voor schade die aan de woning wordt toegebracht (zie verder)
  • sluit een familiale verzekering voor schade die jullie eventueel aan mekaar zouden toebrengen
  • maak duidelijke afspraken over privacy, huishoudelijke taken, betalingen… en lijst ze op in een huisreglement
  • hanteer een snelle en duidelijke communicatie: laat frustraties niet uitgroeien tot een lijdensweg

Gemeenschappelijke rekening

Deze rekening dient om de gemeenschappelijke kosten mee te betalen:

  • maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld nutsvoorzieningen
  • halfjaarlijkse of jaarlijkse kosten, bijvoorbeeld het onderhoud van de verwarmingsketel

Verplichte/aanbevolen verzekeringen

In Vlaanderen en Wallonië is het verplicht om als huurder, en ook als cohouser, een huuraansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In Brussel is ze niet verplicht, maar wordt ze wel sterk aanbevolen.

Hetzelfde geldt voor een woon- of brandverzekering. Cohousers sluiten meestal 1 gemeenschappelijke brandverzekering af, waarbij de polis alle huisgenoten onder 1 contract groepeert. Ze dekt zowel de schade aan hun aparte woongedeelte als die aan de gemeenschappelijke delen en inboedels. Als jullie willen, kunnen jullie deze bescherming verder uitbreiden met onder meer een diefstalverzekering en een polis voor het terras en de tuin.

Bevinden de private wooneenheden zich afzonderlijk van elkaar rond de gemeenschappelijke ruimtes, dan kan het interessanter zijn om een individuele brand- en diefstalverzekering af te sluiten voor het eigen gedeelte, gekoppeld aan een gedeelde polis voor de gemeenschappelijke ruimtes. Door alle polissen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, beperkt u de administratieve rompslomp in geval van schade.


Bereken de prijs van jullie brandverzekering

Andere tips



  • Alles over de huurwaarborg.
  • Bekijk zeker ook eens onze verhuischecklist, zodat u niets vergeet.
  • Zijn jullie nog op zoek naar een geschikt huis, check dan zeker de website van Immovlan (ook beschikbaar via de Belfius-app) en vind jullie droomwoning!
  • Ontdek Beats, een uniek en vernieuwend combineerbaar bank- en telecomaanbod!
  • Via MyRent kan u uw huurcontract en plaatsbeschrijving makkelijk online registreren.