Nuttige tips & interessante links

Extra Security

We geven u graag enkele praktische tips voor wanneer u online bankiert of financiële transacties doet via internet.

Tips bij het online bankieren

  • Gebruik bij overschrijvingen uw begunstigdenbestand. Zo bent u er zeker van dat u naar de juiste rekening overschrijft. Bovendien verhoogt u zo het gebruikscomfort van uw online bankingtoepassing.
  • Bankiert u via een openbare computer? Waak erover dat onbekenden niet kunnen meekijken, bewaar geen persoonlijke gegevens op deze computer en sluit uw internetsessie altijd volledig af vooraleer u vertrekt.
  • Surf niet naar andere sites wanneer u midden in een online bankingsessie zit.

Uw aankopen veilig online betalen

  • Maak enkel gebruik van beveiligde betaalsystemen, zoals Bancontact in combinatie met uw kaartlezer, en vertrouw enkel websites die voorzien zijn van veiligheidscertificaten en logo’s van Europese banken en kaarten.
  • Wanneer u betaalt met uw kredietkaart, dan geniet u in de meeste gevallen een verzekering tegen internetfraude. Let er wel op dat de site voorzien is van het logo (Verified by Visa) of (MasterCard SecureCode). Op de website van Bank Card Company vindt u een up-to-date lijst van betrouwbare commerciële sites waar u met uw kredietkaart kunt betalen.
  • Gebruikt u Belfius Direct Net? Dan kunt u uw aankopen direct én veilig betalen dankzij de Belfius Pay Button, een knop waarmee u uw aankopen direct én veilig kunt betalen dankzij Belfius Direct Net. Er zijn meer dan 100 sites uitgerust met dit systeem. Consulteer de lijst van websites waar u kunt betalen met de Belfius Pay Button.

Visa  MMI Mastercard 

Laat uw bankrekening niet misbruiken

Er is een golf van e-mailberichten waarbij de ontvanger een mooie bijverdienste wordt beloofd. Een goed betaalde baan met weinig inspanning, wie wenst het niet? Als u daarvoor uw bankrekening ter beschikking moet stellen om geld te innen en over te dragen naar een andere rekening, wordt het echter een heel ander verhaal. U wordt dan gebruikt om geld wit te wassen. En dat is een strafbaar feit. Al wie hierop ingaat, wordt een ‘muilezel’ genoemd (dit komt van het Engelse ‘money mule’). Muilezels worden altijd gepakt!

Interessante links

www.febelfin.be Febelfin is de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector. Op de site vindt u informatie over de laatste trends en evoluties op financieel vlak. We raden u vooral aan om op deze site het veiligheidsdossier eens door te nemen.
www.safeinternetbanking.be Specifieke website van Febelfin mbt veilig online en internet bankieren.
www.infoshopping.be Didactische website over goede praktijken in e-commerce, op initiatief van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, zowel gericht naar consumenten als naar handelaars.
www.becommerce.be BeCommerce verenigt bedrijven die in België producten of diensten aan consumenten verkopen vanop afstand. Deze bedrijven respecteren de Gedragscode van het Belgisch Direct Marketing Verbond, waardoor u als consument een optimale bescherming geniet.
www.saferinternet.be Saferinternet.be, een samenwerkingsverband tussen Child Focus en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties, promoot veilig gebruik van internet en nieuwe online technologieën, in de eerste plaats voor ouders en leerkrachten.
www.spamsquad.be Een site gericht tegen spam, massale en herhaaldelijke verzendingen van ongevraagde e-mails door ongekende personen en meestal buiten de Europese Unie opgesteld.
www.ecops.be eCops is een online, Belgisch overheidsmeldpunt waar u misdrijven op of via het internet kunt melden via een online formulier. eCops zorgt ervoor dat uw melding door de bevoegde dienst wordt onderzocht met eventueel een verdere actie door de FOD Economie, Politie of Justitie als gevolg.
www.polfed-fedpol.be/crim/crim_fccu_nl.php Op de site van de federale politie vindt u informatie over internetmisbruik en internetgerelateerde criminaliteit.

Contacteer ons