Optimale beveiliging

Waarom en hoe zijn de documenten die Belfius Bank uitgeeft via PaPyRuS beveiligd ?

Belfius ontwikkelde PaPyRuS zodat documenten voor bancaire reporting aan entiteiten en openbare instanties in digitale vorm kan verlopen. Om hun succes te garanderen zijn de documenten elektronisch beveiligd.

De beveiliging wordt gegarandeerd dankzij 4 complementaire aspecten

  • De bestemmelingen krijgen hun documenten geleverd via beveiligde applicaties als BelfiusWeb of Belfius Secure EDI. Enkel personen met de juiste machtigingen kunnen de PDF documenten downloaden en bekijken.
  • De documenten zijn in het PDF formaat dat moeilijk te wijzigen is.
  • Het belangrijkste onderdeel van de veiligheid is het digitale certificaat. Elk document is gecertificeerd door een sterke elektronische handtekening. Het certificaat wordt afgegeven door Certipost en voldoet aan de eisen van de wet van 9 juli 2001 over de elektronische handtekening. Dit betekent dat elk document met deze elektronische handtekening dezelfde juridische waarde heeft als papieren gehandtekende documenten. De authenticiteit en integriteit van het document kan niet worden betwist en elke wijziging kan duidelijk en direct worden geïdentificeerd.
    • Certipost is een toonaangevende leverancier van oplossingen om elektronische communicatie te vergemakkelijken en te beveiligen. Het bedrijf biedt organisaties oplossingen om de kosten te verminderen, de klantenservice te verbeteren en de efficiëntie te verhogen via elektronische communicatie. Certipost stelt bedrijven en overheden in staat om elektronisch te communiceren met elke klant, burger, leverancier en openbare instelling door de stroom van inkomende en uitgaande post te stroomlijnen, door het automatiseren van de uitwisseling van informatie, en het beveiligen en certificeren van deze elektronische communicatie. Meer info op : www.certipost.be
    • Als u in het bezit bent van documenten die via Papyrus werden uitgegeven (omdat u een gebruiker van het systeem bent, hetzij omdat een gebruiker u dit document stuurde) en u wilt de geldigheid van de elektronische handtekeningen controleren , volg dan deze procedure (slechts één keer per computer uit te voeren).
  • Elke pagina van een rekeningafschrift is voorzien van een MAC-code. Het is een combinatie van alfanumerieke tekens berekend op basis van de inhoud van het document. Het laat toe om achteraf de authenticiteit en de integriteit van een Belfius bankafschrift handmatig te controleren (bijvoorbeeld als u de authenticiteit van een gedrukt exemplaar betwijfelt of indien – om één of andere reden - de elektronische controle niet kan worden voltooid).

Hebt U andere controleorganen ? U wenst hun bijkomend advies ?

Het is voor Belfius Bank niet mogelijk om officieel advies te vragen aan alle overheden en particuliere controleorganen. Maar rekening houdend met de reeds afgesloten overeenkomsten en graad van beveiliging, kunt u er zeker van zijn dat uw PDF-bestanden als geldige uittreksels worden beschouwd.

Indien u twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw toezichthoudende instantie en vraag naar hun officiële goedkeuring. Wij kunnen u hulp bieden bij deze aanvraag. Neem hiervoor contact op met uw Belfius Bank adviseur of uw contactpersoon.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met ons contact center op 02 222 3153.