Antwerpen wint de "Belfius Smart City Award 2015" met Stadslab2050 en "Energie voor het Antwerpse hart"

MMI Antwerpen Stadslab2050

Antwerpen was één van de 10 steden genomineerd voor de 'Belfius Smart City Award 2015'. De grootste stad van Vlaanderen won de award met het traject ‘Energie voor het Antwerpse hart’ binnen StadsLab2050, een ‘stedelijk laboratorium’ waar ideeën rond duurzaamheid concrete projecten worden.

Stadslab2050 is een ‘stedelijk laboratorium’ dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen wil helpen verwezenlijken. Overheid, bedrijven, bewoners en organisaties zetten zich samen in rond een aantal specifieke trajecten. Eén ervan is ‘Energie voor het Antwerpse hart’, dat focust op energiebesparing.

In 2014 ging dit traject van start. Samen met drie partners – Smart Grid Flanders, Unizo Antwerpen Stad en Eandis – mikt het stadsbestuur op energiebesparing en duurzame energie in het hart van de Antwerpse binnenstad. Vandaag lopen onder die noemer 14 concrete acties en experimenten, gaande van een ‘energie pop-up store’ voor winkeliers die hun pand energiezuinig willen renoveren, tot een Helpdesk Energiezorg of een pilootproject om de energiefactuur van scholen met 30% te verminderen. De volledige lijst van projecten is na te lezen op de site van Stadslab2050.

Alle acties en experimenten worden begeleid door consultants, die helpen om een concept vorm te geven en met een business plan te doen slagen. Via het stedelijk projectenfonds duurzame stad kunnen duurzame projectideeën tot 20.000 euro subsidie genieten. Stadslab2050 zorgt voor globale ondersteuning.

Meer weten over dit project?

StadsLab2050

Ontdek hier waarvoor het winnende project StadsLab2050 staat.