Wat is SEPA?

What Content

SEPA laat toe dat u even eenvoudig en veilig als voor nationale betaalmiddelen, betalingen via overschrijving, bankkaart of ontvangsten via domiciliëring binnen Europa kan uitvoeren.

SEPA staat voor Single Euro Payments Area, een eengemaakte Europese betaalruimte waarin burgers, bedrijven en organisaties betalingen in euro kunnen uitvoeren en in ontvangst nemen, binnen de gehele eurozone (alle landen die de euro als betaalmiddel hebben) onder dezelfde voorwaarden en met dezelfde rechten en verplichtingen ongeacht waar ze zich bevinden.

De betrokken landen zijn de landen van de Europese Unie plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Monaco en San Marino (de "EU + 6").

EU + 6

België Bulgarije Cyprus
Denemarken Duitsland Estland
Finland Frankrijk (inbegrepen Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana en Réunion) Griekenland
Hongarije Ierland Ijsland
Italië Kroatië Letland
Liechtenstein Litouwen Luxemburg
Malta Mayotte Monaco
Nederland Noorwegen Oostenrijk
Polen Portugal (inbegrepen Açores en Madeira) Roemenië
Saint Pierre en Miquelon San Marino Slovenië
Slowakije Spanje (inbegrepen de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla) Tsjechische republiek
Verenigd Koninkrijk (inbegrepen Gibraltar en Noord-Ierland) Zweden Zwitserland

SEPA is een initiatief van de Europese Commissie (EC), ondersteund door de Europese Centrale Bank (ECB), dat wordt ontwikkeld en uitgevoerd door de banksector. Met SEPA beoogt men de realisatie van een concurrerende interne markt voor betaalverkeer binnen Europa.

SEPA vloeit voort uit de strategische beslissing van de Europese top van Lissabon van maart 2000, om van de Europese Unie de meest competitieve regio ter wereld te maken. Een van de elementen die nodig zijn om die ambitieuze doelstelling te bereiken, is de creatie van een Europese betaalmarkt waarbij de betaalverschillen tussen de lidstaten verdwijnen en alle betalingen binnen Europa ‘binnenlandse betalingen’ worden.

Voor SEPA Na SEPA
Nationale en lokale oplossingen Europese oplossing
Complexe internationale betaalmiddelen 1 enkel system
Diverse schema's 1 schema
Diverse normen 1 norm (XML)
Diverse Tariferingen 1 tarief

En Belfius Bank?

Belfius Bank ondersteunt volledig de Belgische en de Europese normen, zodat u over een ruim en performant SEPA-aanbod beschikt.

In het kader van het SEPA-project werkte de Europese banksector via de in 2002 opgericht European Payments Council (EPC) twee Europese betaalmiddelen uit:

 • SEPA Credit Transfer (SCT) of 'de Europese overschrijving' zal de nationale en intra-Europese overschrijvingen vervangen door één gestandaardiseerde overschrijving;
 • SEPA Direct Debit (SDD) of 'de Europese domiciliëring' wordt de Europese vervanger van de domiciliëring.

Daarnaast wordt binnen SEPA een kader vastgelegd, het SEPA Card Framework, om kaartbetalingen op Europees niveau eenvormig te maken. Het Bancontact/MisterCash systeem wordt aangepast aan SEPA en zal gebruikt kunnen worden in gans Europa.

Net zoals u voor uw verrichtingen Europese standaarden gebruikt, kunt u ook voor de elektronische rapportering ervan opteren voor een aangepaste standaard: XML-reporting. Deze standaard voor elektronische gecodeerde rekeninginformatie is volledig op SEPA afgestemd. XML-reporting is de Europese tegenhanger en opvolger van de Belgische CODA. U kunt dagelijks een elektronisch bestand ontvangen met alle bewegingen op rekening. Ook voor intra-day bewegingen is er een specifiek formaat beschikbaar.

Tips voor een zorgeloze omschakeling

 • Stel alvast iemand aan die verantwoordelijk is voor de evaluatie van de impact van SEPA en die zal zorgen voor de implementatie van de wijzigingen.
 • Spreek met uw softwareleverancier over SEPA en over de noodzakelijke wijzigingen.
 • Trek een budget uit om uw systemen SEPA-compatibel te maken.
 • Vergewis u ervan dat uw IBAN- en BIC-nummers correct vermeld staan op uw facturen.
 • Vraag de IBAN- en BIC-nummers van uw leveranciers en klanten op.
 • Volg het tijdschema dat door Belfius Bank wordt gecommuniceerd.
 • Raadpleeg geregeld dit SEPA-dossier om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.
 • Spreek met uw vaste contactpersoon die u zal kunnen bijstaan bij deze omschakeling.
 • Neem voor dringende vragen contact op met de SEPA Hotline via 02 222 05 10 of sepa @belfius.be.

En Belfius Bank?

In het kader van de invoering van SEPA optimaliseert Belfius Bank zijn betaaldiensten voortdurend dankzij een aanbod van pan-Europese producten die even gemakkelijk, even efficiënt en even veilig kunnen worden gebruikt als momenteel op nationaal vlak het geval is. SEPA zal zo in ieder geval een stap vooruit betekenen.

SEPA Assist Tool: een exclusieve conversiemodule van Belfius

Bent u nog niet klaar om van de Belgische naar de Europese formaten over te schakelen? Onze tool helpt u uit de nood!