SEPA Credit Transfer

Credit Transfer Content

Meer informatie i.v.m. de Europese overschrijvingen die de nationale overschrijvingen vervangen.

De voornaamste verschillen tussen een nationale overschrijving en de SEPA Credit Transfer zijn niet te vinden in de werkingsregels maar wel in de gebruikte gegevens en standaarden.

Terwijl in de nationale overschrijving de rekening wordt geïdentificeerd aan de hand van het nationaal rekeningnummer, nl. BBAN (Basic Bank Account Number) (3-7-2), zal de Europese overschrijving gebruik maken van twee nieuwe identificatiemiddelen:

 • BIC (Bank Identifier Code) identificeert de bank;
 • IBAN (International Bank Account Number) identificeert de rekening.

Het IBAN en de BIC zijn de enige toegestane rekening- en bankidentificaties voor SEPA-transacties. Terwijl ze tot dusver enkel werden gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen, geldt dit met SEPA ook voor binnenlandse betalingen. In principe moet de schuldeiser het IBAN en de BIC van de rekening die gedebiteerd moet worden, meedelen aan zijn bank. Belfius Bank zorgt ervoor dat de BIC facultatief is en automatisch aangevuld wordt.

De Belgische banksector heeft in zijn implementatieplan extra opties genomen om de hoge kwaliteit van het Belgische betaalverkeer te behouden. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • behoud en uitwisseling van de gestructureerde mededeling tussen Belgische banken;
 • invoering van een nieuw papieren overschrijvingsformulier voor SEPA-betalingen.

Het Europese overschrijvingsformulier kunt u bij Belfius Bank bestellen. Hierbij de richtlijnen voor het personaliseren en drukken van het Europese overschrijvingsformulier.

Een folder wordt ter beschikking gesteld met uitleg over de wijze waarop dit nieuwe overschrijvingsformulier door de particuliere gebruiker moet worden ingevuld.

Tip

Vermeldt steeds de correcte IBAN en BIC voor al uw grensoverschrijdende betaalopdrachten in euro naar SEPA-landen. Zo kunt u via Belfius Bank profiteren van gratis elektronische betalingen in euro.

De belangrijkste kenmerken van SEPA Credit Transfer zijn:

 • heeft betrekking op alle betalingen in euro in de "EU + 6", dit zijn de landen van de Europese Unie plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Monaco en San Marino
 • gebruikt IBAN + BIC als uniek rekeningidentificatiemiddel
 • baseert zich op internationale uitwisselingsformaten (XML-standaarden)
 • voorziet in een uitvoeringstermijn van maximaal één dag tussen het debet en het credit, zo bent u zeker dat de fondsen uiterlijk de volgende bankwerkdag beschikbaar zijn op de rekening van de begunstigde;
 • de kostencode is steeds SHA of SLEV (gedeelde kosten)
 • boekt het totale bedrag van de verrichting; de tarifering wordt apart aangerekend
 • kan gebruik maken van de gestructureerde mededeling

EU + 6

België Bulgarije Cyprus
Denemarken Duitsland Estland
Finland Frankrijk (inbegrepen Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana en Réunion) Griekenland
Hongarije Ierland Ijsland
Italië Kroatië Letland
Liechtenstein Litouwen Luxemburg
Malta Mayotte Monaco
Nederland Noorwegen Oostenrijk
Polen Portugal (inbegrepen Açores en Madeira) Roemenië
Saint Pierre en Miquelon San Marino Slovenië
Slowakije Spanje (inbegrepen de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla) Tsjechische republiek
Verenigd Koninkrijk (inbegrepen Gibraltar en Noord-Ierland) Zweden Zwitserland
 

Een cruciaal element van de Europese harmonisatie voor bedrijven en instellingen is de standaardisatie op Europees niveau van de protocollen.

Er werden nieuwe formaten gedefinieerd voor elektronische gegevensuitwisseling tussen de banken en klanten conform de SEPA-regels. Hierbij wordt gebruik gemaakt van moderne en open boodschap-formaten op basis van XML (eXtensible Markup Language). Deze nieuwe protocollen zullen de Belgische CIRI-protocollen (de huidige standaardformaten voor betalingen in België) helemaal vervangen vanaf 1 februari 2014.

Belfius Bank ondersteunt volledig de CIRI- en de XML-standaarden, zodat u naar SEPA kunt overstappen wanneer u dat wenst.


Bent u nog niet overgestapt naar het XML protocol, dan kan u meteen gebruik maken van de laatst beschikbare versie van het Belfius-XML-protocol.

SEPA Assist Tool: een exclusieve conversiemodule van Belfius

Bent u nog niet klaar om van de Belgische naar de Europese formaten over te schakelen? Onze tool helpt u uit de nood!

IBAN en BIC

Het IBAN en de BIC identificeren op een gestandaardiseerde manier de rekeningnummers in Europa en maken de Europese bankverrichtingen eenvormiger, veiliger en sneller.

Meer info