Centrale banken en Presidenten op oorlogspad


17 augustus 2022 - Els Vander Straeten

Lagarde, Powell, Poetin en Xi domineerden in juli het nieuws. De eerste twee, de voorzitters van de Europese en Amerikaanse centrale banken, deden er alles aan om de prijsstijgingen onder controle te krijgen. President Poetin en Xi Jinping deden met hun acties en dreigende taal net het tegenovergestelde.

Hogere kortetermijnrente, langetermijnrente stabiel


Christine Lagarde trok de Europese officiële kortetermijnrente op met 0,50%: meteen het einde van een 8 jaar lange periode van negatieve rentes. Wanneer banken cashoverschotten parkeren bij de ECB moeten ze niet langer een strafrente betalen, maar met een depositorente van 0% ontvangen ze ook geen rentevergoeding. Dit in tegenstelling tot hun Amerikaanse concurrenten. Daar trok Jerome Powell de beleidsrente voor de vierde keer dit jaar op tot 2,50%. Ook de Bank of England is al enkele maanden geleden begonnen met renteverhogingen. De depositorente bedraagt er 1,75%. Uit de uitspraken van de centrale bankiers blijkt duidelijk dat ze er alles aan zullen doen om te strijden tegen de inflatie, ook al zal dat de economie pijn doen.


Dat de wereldwijde economie vertraagt, blijkt al uit de evolutie van de langetermijnrente. De Amerikaanse 10 jaarsrente steeg midden juni tot 3,50%, om nadien terug te vallen richting 2,75%. Midden juni bedroeg de Duitse 10 jaarsrente 1,80%, en schommelt momenteel rond 0,90%.1


Oplopende spanningen tussen China, Taiwan en VS


Na Oekraïne, houden ook de spanningen tussen China en Taiwan de wereld in hun greep. Hoewel Taiwan maar 1% van de wereldeconomie vertegenwoordigt, neemt het meer dan een derde van de wereldwijde productiecapaciteit van microchips voor zijn rekening. Voor de meest geavanceerde chips is dat zelfs meer dan 90%. Eén bedrijf in het bijzonder heeft de touwtjes in handen: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (of TSMC). Het is veruit de grootste producent ter wereld. Als TSMC stopt, stopt de wereld: want haar chips zijn van cruciaal belang voor zeer veel Chinese, Amerikaanse en Europese industriële apparatuur. Vooral de Europese automobielindustrie is zeer kwetsbaar.


De zeestraat tussen China en Taiwan is de belangrijkste scheepvaartroute voor transport van goederen uit Noord-Azië naar het Westen. Bijna de helft van alle containerschepen passeert door de Straat van Taiwan. Kleine vertragingen kunnen tot wereldwijde problemen in de toeleveringsketen leiden. Bovendien is Taiwan het vierde grootste containeroverslagcentrum ter wereld. Drie van de tien grootste rederijen ter wereld zijn Taiwanees (Evergreen Line, Yang Ming en WanHai Lines), met een totale vloot van 500 containerschepen. Geen wonder dat de beleggers nerveus zijn bij elke nieuwe militaire oefening in de Straat van Taiwan.


Iedereen heeft te veel te verliezen


Begin februari verwachtten slechts enkelingen een inval van Poetin in Oekraïne, en ook nu gaan de meeste analisten ervan uit dat het in Taiwan niet tot een oorlog komt. Economisch gezien zijn de belangen hier misschien zelfs nog groter.


Het strategisch belang en de ligging zijn wellicht de redding van het eiland. Noch Amerika noch China hebben belang bij een verdere escalatie van de spanningen. De Amerikaanse technologiesector is te afhankelijk van de regio: niet alleen voor de chips, maar ook voor onder andere assemblage en export. De Chinese economie sputtert nu al, en dit net aan de vooravond van de verkiezingen waarin president Xi een derde ambtstermijn ambieert.


Volgens het research bureau Alpine Macro2 is het wel duidelijk dat Peking volledige economische invloed wil in Taiwan, waardoor de kosten van een breuk onbetaalbaar hoog zouden zijn. Nog volgens Alpine is het Taiwanese bedrijfsleven in het algemeen nog steeds voor een hereniging of voor een status quo van de relaties. Daarom zijn de door Peking opgelegde sancties aan Taiwan eerder marginaal. Hopelijk blijft het bij spierballengerol en escaleert het conflict niet.


Beurzen


Het herstel van de Amerikaanse beurs sinds 20 juni is opmerkelijk en ook de Europese beurzen herstelden in juli. Aandelenbeleggers reageerden enthousiast op de politiek van de Amerikaanse centrale bank. Zelfs slechter dan verwachte macro-economische resultaten of winstcijfers kunnen de beleggers niet deren. De spanningen rond Taiwan hebben al bij al weinig impact op de beurs.


We bevinden ons momenteel in een situatie waarbij goed economisch nieuws eerder slecht is voor aandelen, terwijl slecht economisch nieuws door de beurzen positief geïnterpreteerd wordt... Beleggers hopen dat door de hogere rente de groei genoeg zal vertragen om de inflatie naar beneden te brengen. Dan zouden de centrale bankiers – wellicht in de loop van 2023 - subtiel het geweer van schouder kunnen wisselen en de rente terug verlagen.


Onze overtuiging blijft ongewijzigd: de kans dat de aandelenkoersen binnen zes maanden zullen stijgen lijkt groter, dan dat ze terugvallen naar nieuwe dieptepunten. We behouden dan ook onze neutrale visie voor aandelen. We worden hierbij ondersteund door de dalende inflatieverwachtingen. De markten schatten de toekomstige inflatie voor de komende 10 jaar op 2,3%, zowel in de VS als in Duitsland. Ze gaan er dus van uit dat de centrale bankiers zullen slagen in hun opdracht. Hopelijk steken er wereldleiders geen nieuwe stokken in de wielen.


(1) U kunt de geciteerde cijfers raadplegen via www.tradingeconomics.com

(2) Alpine Macro: Pelosi Visit: Now What? 9/08/2022




Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.