Realisaties Structured Finance

Belfius realiseert mee de nieuwe Antwerpse LIVAN-tramlijn

Al sinds de jaren 70 lopen er premetrotunnels onder de stad Antwerpen die niet worden gebruikt, maar daar komt verandering in. Via een publiek-private samenwerking investeert Belfius mee in de nieuwe LIVAN-tramverbinding die door de tunnels zal lopen. De totale investering bedraagt ongeveer 100 mio euro.

Realisatie van de nieuwe LIVAN-tramlijn in detail

Omschrijving van het project
Op 4 maart 2013 zijn de werken aan een nieuwe tramlijn van bijna 7 kilometer lang gestart, die het centrum van de stad Antwerpen en de gemeente Wommelgem zal verbinden. Daarbij worden ongebruikte premetrotunnels uit de jaren 70 in gebruik genomen. De bouw van de nieuwe tramlijn maakt deel uit van het LIVAN-project van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Dat moet Antwerpen leefbaarder en groener maken.

Realisatie van het project
Het project wordt gerealiseerd via een publiek-private samenwerking. Een speciaal opgerichte vennootschap is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de financiering. De werken moeten worden opgeleverd in 2015, maar de onderhoudsopdracht loopt 27 jaar door. De vennootschap krijgt voor haar opdracht een vergoeding van De Lijn, mits de infrastructuur beschikbaar blijft.

Voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud staat de private partner binnen de vennootschap in. Die partner is een consortium dat bestaat uit Macquarie Capital Group (o.a. financieel adviseur), Denys (aannemer van o.a. openbare werken en klant van onze regionale zetel in Gent) en Royal Imtech (een Nederlandse multinational gespecialiseerd in technische dienstverlening).

Samenwerking met Belfius Bank
Voor de financiering staat Belfius mee in. Samen met enkele andere banken investeert Belfius bijna 90 mio oftewel 90 % van het project . Concreet: het ontwerp en de bouw van de tramlijn en bijbehorend materieel, en de ingebruikname van de premetrotunnels. Belfius bevestigt zo zijn actieve betrokkenheid bij de vele infrastructuurprojecten die in Antwerpen gepland zijn.

Belfius helpt bij de voltooiing van de Gentse ringweg

Op 1 maart 2012 gingen de werken van start om de Gentse ringweg R4 Zuid te voltooien. Het project, dat meer dan 15 werfzones telt, kost 90 miljoen euro. Een bedrag dat mee door Belfius werd gefinancierd via een publiek-private samenwerking.

Voltooiing van de Gentse ringweg in detail

Omschrijving van het project
Na meer dan 40 jaar zijn op 1 maart 2012 de werken gestart om de ringweg rond de stad Gent te voltooien. In totaal zijn er maar liefst 15 werfzones. Er worden 3 bruggen, 5 verkeersrotondes, 2 tunnels, 4 fietstunnels en 1 fietstunnel gebouwd. Tegen eind 2014 moeten al deze werken af zijn.

Realisatie van het project
Het project wordt gerealiseerd via een publiek-private samenwerking. Voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de infrastructuur gedurende 30 jaar staat het aannemersconsortium THV R4-Gent in. Als financier werd gekozen voor het financieringsconsortium van DG Infra+ (een investeringsfonds van Belfius Bank en de GIMV) en twee banken waaronder Belfius.

Samenwerking met Belfius
De twee banken financieren samen 90 % van het project. Van de resterende 10 % brengt DG Infra+ driekwart in. Dat Belfius de voltooiing van de Gentse ringweg mee financiert, is logisch. De bank wil immers een lokaal verankerde bank zijn, met een duidelijke meerwaarde voor de samenleving.

Belfius staat mee in voor de financiering van het offshorewindmolenpark Northwind

In juni 2014 moet Northwind afgewerkt zijn, het derde Belgische offshorewindmolenpark in de Noordzee. Belfius staat opnieuw mee in voor de financiering. Op die manier zijn we de enige Belgische bank die de drie offshorewindmolenparken van ons land mee heeft gefinancierd.

Medefinanciering van het offshorewindmolenpark Northwind in detail

Omschrijving van het project
Op 37 km van de Belgische kust, op de Lodewijkbank, wordt het derde offshorewindmolenpark van België gebouwd: Northwind. In juni 2014 moet het afgewerkt zijn. Het park zal bestaan uit 72 Vestas V112-turbines van 3 MW met een geïnstalleerd vermogen van 216 MW, goed om de energiebehoefte van 230 000 gezinnen te vervullen..

Realisatie van het project
In juni 2012 werd de financiering van de bouw en het beheer van het offshorewindmolenpark Northwind afgerond. Het park houdt een investering in van 850 miljoen euro.

255 miljoen euro daarvan werd bijeengebracht door de Colruyt en hernieuwbare-energiebedrijf Aspiravi, meteen de grootste privéinvestering in België in 2012. Colruyt en Aspiravi deden dat samen met enkele partners zoals DG Infra Yield en Inframan, de management company boven DG Infra Yield en DG Infra+. Zowel DG Infra Yield als DG Infra+ zijn investeringsfondsen van Belfius en de GIMV. Ze brachten samen 20 miljoen euro aan.

Samenwerking met Belfius
Het resterende bedrag van 595 miljoen euro werd aangebracht via projectfinanciering, opnieuw de grootste in België vorig jaar. Hierbij speelde Belfius een belangrijke rol: we kenden als commerciële bank een krediet van 34 miljoen euro toe en we vervulden ook de rol van hedging bank (renteafdekking).

Zo zijn we de enige Belgische bank die de 3 offshorewindmolenparken van België mee heeft gefinancierd, ondanks de economische en financiële crisis. We willen immers een actieve rol blijven spelen bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie, en zo een toegevoegde waarde aan de samenleving bieden.

Belfius trad op als mandated lead arranger in een 550,000,000 Euro krediet voor Jan De Nul, dat gebruikt zal worden voor algemene corporate doeleinden.
Belfius trad op als lender in een koperskrediet aan Real Image (een onderneming in India). Aan de basis van deze financiering ligt een exportcontract van Barco waardoor Belfius mee de exportactiviteit van onze belgische ondernemingen steunt.
Belfius trad op als mandated lead arranger in de overnamefinanciering van IBA Molecular. IBA Molecular is een joint venture tussen IBA en SK Capital Partners. Deze joint venture stelt IBA in staat haar radiopharmaceutische divisie financieel te versterken en verder uit te bouwen.
Belfius participeerde als lender in de 100,000,000 Euro gesyndiceerde kredietfaciliteit ten voordele van Aquafin. Deze faciliteit zal gebruikt worden voor algemene ondernemingsdoeleinden.
De uitgifte van deze betalingsgarantie kadert in de behoefte van Trianel Borkum West om betalingsgaranties te voorzien voor de verschillende aannemers die werken aan de bouw van het offshore windpark, onder deze aannemers bevinden zich ook Belgische ondernemingen. Sinds de start van het project heeft Belfius Bank al voor 60 miljoen EUR van dit type betalingsgaranties uitgegeven.
In 2012 kende de Europese Investeringsbank een lening op 30 jaar van maar liefst 200 miljoen euro toe aan de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Aquafin, voor de financiering van waterzuivering. Belfius trad hierbij opnieuw als agent op. Een rol die we al jaren spelen en die in 2012 werd vernieuwd.
Belfius trad op als Lead Arranger in een 300,000,000 USD gesyndiceerd krediet voor CMB dat gebruikt zal worden voor de financiering van droge bulk schepen.