Belfius via Swift in detail

Verneem alles over de werking van Belfius via Swift en lees hoe u deze dienst op uw computer kunt installeren.

Hoe werkt Belfius via Swift?

SWIFT werkt met een persoonlijke handtekening op basis van PKI-certificaten. Die certificaten worden opgeslagen op beveiligde tokens en kunnen wereldwijd worden gebruikt. Deze oplossing kan ook buiten het SWIFT-netwerk worden gebruikt en is compatibel met ieder privé- of openbaar netwerk.

U maakt een indirecte verbinding met SWIFT

 • SCORE (Standardized Corporate Environment) stelt u in staat om boodschappen volgens internationaal gestandaardiseerde normen uit te wisselen met verschillende banken, zoals MT messages.

 • Twee types van transacties:
  • Kleine volumes en zuiver financiële informatie: FIN is bedoeld voor de uitwisseling van zuiver financiële informatie (bijvoorbeeld: overschrijvingen om de thesaurie in evenwicht te brengen, aankondigingen van fondsen, bevestigingen van wisselkoersverrichtingen …) of voor een beperkt volume van transacties.
  • Grote volumes: FileAct is bedoeld voor het versturen en ontvangen van grote volumes van transacties.

 • U kunt de formaten kiezen die u aan ons overmaakt: Belfius Bank ondersteunt de meeste FIN-bestanden, en voor File-Act zowel de formaten SWIFT en SEPA als de Belgische formaten.

 • Met Score kunt u eveneens een beroep doen op onze expertise inzake internationaal cash management om uw thesauriebeheer en uw beleggingen te optimaliseren en om een bevestiging te krijgen van uw financiële verrichtingen (treasury deals).

U maakt een directe verbinding met SWIFT

MA-CUG (Member Administered Closed User Group) maakt het mogelijk om rechtstreeks op het SWIFT-netwerk te gaan en zorgt tegelijk voor het onderhoud van de infrastructuur voor de verbinding. Deze dienst is beschikbaar op basis van een bilaterale overeenkomst met Belfius Bank.

U maakt voor beperkte volumes gebruik van SWIFT Alliance Lite

Wanneer u een beperkt volume van transacties beheert (minder dan 200 boodschappen per dag), en u wenst alle voordelen van SWIFT te benutten, dan kunt u opteren voor SWIFT Alliance Lite. Deze dienst, die op het internet is gebaseerd, staat borg voor een veilige, directe en goedkope toegang tot SWIFT. Dankzij een USB-token en een pc met een internetverbinding kunt u de verbinding maken met SWIFT.

24/7 beschikbaar, waar ook ter wereld

Belfius via Swift is beschikbaar 24/7. Al wat u nodig heeft, is een beveiligde internetverbinding en uw persoonlijk certificaat.

Complementair met andere online toepassingen

Belfius via Swift is complementair met andere e-bankingoplossingen van Belfius Bank.

Hoe Belfius via SWIFT installeren?

U beschikt over twee mogelijkheden:

 • U vraagt ons om het volledige project samen met u te beheren. Via onze specialisten: een Service Bureau of een Member Concentrator zorgt voor de verbinding met SWIFT en de nodige infrastructuur. U geniet de volgende voordelen:
  • geen investering in eigen infrastructuur;
  • het operationele beheer en de upgrades worden voor u gedaan;
  • een rendabele oplossing;
  • in uw organisatie is geen specifieke IT-kennis met betrekking tot SWIFT vereist.
 • U installeert en beheert zelf de nodige infrastructuur.

Neem contact met ons op