Gecodeerde dagafschriften

Een gecodeerd dagafschrift is een elektronisch bestand dat de saldo’s en verrichtingen van een bepaalde dag op uw zicht-, spaar- of termijnrekeningen bevat. Uw boekhoudpakket of ERP-software kan elke verrichting in het elektronische bestand herkennen en boeken aan de hand van unieke coderingen. Dit maakt een automatische afboeking van uw betalingen en ontvangsten mogelijk. Een gecodeerd dagafschrift wordt dagelijks ter beschikking gesteld. U hebt de keuze uit 3 vormen van elektronische rapportering die elk een eigen standaard volgen: CODA, XML of SWIFT.

Een gecodeerd afschrift is de ideale oplossing als u

 • uw facturen automatisch wenst af te boeken in een boekhoudpakket
 • uw financiële verrichtingen niet langer manueel wilt opvolgen

Uw voordelen

U bespaart kostbare tijd

Met een gecodeerd dagafschrift kunt u uw ontvangsten en uitgaven op een volledig automatische manier verwerken in uw boekhoud- of ERP-pakket. Het gecodeerd afschrift kent immers aan elke beweging een unieke codering toe die is vastgelegd in bankstandaarden. Uw financiële software herkent deze coderingen en kan zo een financiële verrichting correct boeken.

Het tijdrovende en omslachtige afpunten van verrichtingen op basis van uw papieren uittreksels behoort hiermee tot het verleden. U volgt uw financiële situatie op een veel efficiëntere manier op.

U kiest de bankstandaard die het beste aansluit bij uw softwaretoepassing

Belfius Bank kan gecodeerde dagafschriften afleveren in verschillende formaten:

 • CODA (Belgische Febelfin-standaard)
 • XML (Europese ISO2022-standaard)
 • SWIFT (MTxxx-berichten volgens SWIFT-standaard)

Al deze standaarden zijn SEPA-compliant. Het gecodeerde dagafschrift in XML-formaat sluit het dichtst aan bij de SEPA-standaarden voor Europese betalingen en domiciliëringen. Belfius Bank kan ook zorgen voor de conversie van het ene formaat naar het andere. Zo kunt u voor uw buitenlandse rekeningen die in SWIFT-formaat aan Belfius Bank worden gerapporteerd een gecodeerd dagafschrift in CODA- of XML-formaat ontvangen.

Uw relatiebeheerder bij Belfius Bank kan tezamen met u nagaan welke standaard het beste bij uw organisatie past.

U ontvangt gecodeerde afschriften op maat van uw organisatie

Een gecodeerd dagafschrift kan volledig aangepast worden aan de werking van uw financiële software. De individuele bedragen van ontvangsten en uitgaven kunt u ofwel geglobaliseerd als één bedrag ofwel in detail gerapporteerd krijgen.

Het is ook mogelijk het detail van bepaalde soorten verrichtingen in een apart bestand te ontvangen, zoals ontvangsten met een gestructureerde mededeling, een bestand met onbetaalde domiciliëringen, enz.

U ontvangt gecodeerde afschriften voor al uw rekeningen

U kunt een gecodeerd dagafschrift ontvangen voor zowel uw Belfius-rekeningen als voor uw rekeningen bij andere banken. In het laatste geval wordt de informatie van die rekeningen door de externe bank via het SWIFT-netwerk naar Belfius Bank gestuurd, die vervolgens de elektronische rapportering ter beschikking stelt in het formaat dat het best aansluit bij uw operationele situatie.

U kiest zelf via welk elektronisch kanaal u uw gecodeerde dagafschriften wenst te ontvangen

Een gecodeerd dagafschrift (in CODA-, XML- of SWIFT-formaat) kunt u bij Belfius Bank via verschillende elektronische kanalen ontvangen:

 • via My Portal | BelfiusWeb (met de module Bestandsoverdracht)
 • via Belfius Secure EDI (beveiligde FTP-verbinding)
 • via Isabel (met de downloadmodule)
 • via het SWIFT-netwerk (via FIN of FileAct)

Contacteer uw relatiebeheerder bij Belfius Bank voor meer informatie.

Kiest u voor XML-reporting dan werkt u met het formaat van de toekomst

Het gebruik van XML-reporting heeft verschillende voordelen:

 • 100 % SEPA-compatibel: XML-reporting is volledig afgestemd op de SEPA-protocollen voor betalingen en domiciliëringen;
 • Internationale standaard: de XML-bestanden zijn gebaseerd op een internationale standaard ISO20022;
 • Europese standaard, maar aangepast aan de Belgische situatie: Febelfin, de Belgische Federatie van de financiële sector, heeft een versie uitgewerkt die rekening houdt met de specifieke kenmerken op de Belgische financiële markt;
 • Eén unieke taal: u gebruikt een universeel gegevensformaat XML voor zowel uw betalingen, domiciliëringen als reporting;
 • Flexibele standaarden: XML-standaarden zijn eenvoudig leesbaar en interpreteerbaar.

Informeer bij de leverancier van uw softwaretoepassingen naar de mogelijkheden om te werken met gecodeerde dagafschriften in XML-formaat.

Klaar voor de overstap naar XML-reporting? Neem contact op met uw relatiebeheerder bij Belfius Bank of mail naar coda@belfius.be. U kunt ook steeds opteren voor een geleidelijke overgang naar XML-reporting, waarbij Belfius Bank u gedurende een afgesproken periode naast CODA alvast XML-formaat aanlevert.

Meer informatie

Contacteer uw corporate banker bij Belfius Bank voor meer informatie over de verschillende vormen van gecodeerde dagafschriften en hun mogelijkheden.

Of stuur een e-mail met uw vraag naar onze specialisten: coda@belfius.be

Andere diensten via My Portal | BelfiusWeb

PaPyRuS

Ontvang en beheer uw reportingdocumenten in PDF-formaat.

Meer informatie

Messaging

Blijf automatisch via e-mail op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen in uw financiën.

Meer informatie