Belfius ART Collection - N°5 - Juli 2017
Het allerlaatste nieuws over de kunstverzameling in de Belfius Art Gallery en in uw buurt.
Belfius Art Gallery heropent z’n deuren op zaterdag 23 juni 2018.

Magma, wolken en as. Drie kleuren die oprijzen uit de aarde: rood, wit en zwart. Van de oudheid tot nu zijn die kleuren altijd al beladen geweest met een bepaalde symboliek en gevoelswaarde. Geen enkele andere kleur kreeg ooit een vergelijkbare rol toegedeeld. De tentoonstelling Magma Cloud Ashes is een uitgelezen kans om de Belfius Art Collection te roemen onder impuls van deze drie kleuren en het oeuvre van Jan Brueghel, James Ensor, Pierre Alechinsky, Léon Spilliaert, Michaël Borremans, Antoine Mortier of Koen Van den Broek, om hun interpretaties te ontdekken doorheen alle tijden en culturen.

Focus
My Secret Garden We Only Live Once (2018) van Arne Quinze

Voor de Belfius Art Collection realiseerde Arne Quinze een installatie in situ op de 33e verdieping van de Belfius-toren. Met My Secret Garden We Only Live Once roept de kunstenaar vragen op over onze relatie met natuur en cultuur, en nodigt hij de toeschouwer uiteindelijk uit om in zichzelf op zoek te gaan naar zijn eigen geheime tuin. In deze korte reportage komt Arne Quinze terug op de oorsprong van het werk.

Près de chez vous
Verscheidene Belgische musea stellen momenteel kunstwerken van de Belfius Art Collection tentoon. Andere worden uitgeleend voor tijdelijke exposities, in België of in onze buurlanden. Lees hieronder alles over onze huidige initiatieven.
Sanguine/Bloedrood
(Antwerpen)
Rik Wouters
In het kader van het cultuurfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert plaatst kunstenaar Luc Tuymans de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars in de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood, die hij tot stand bracht voor het M HKA (het museum voor hedendaagse kunst van Antwerpen). Barokke meesterwerken van Francisco de Zurbarán, Caravaggio en Anthony van Dyck worden in dialoog geplaatst met het werk van klassieke hedendaagse meesters zoals On Kawara en Edward Kienholz, en het œuvre van hedendaagse sterren als Takashi Murakami, Michaël Borremans en Tobias Rehberger. Sanguine/Bloedrood is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die dramatische barokwerken binnenbrengt in de experimentele ruimten van de hedendaagse kunst.

Uitgeleende werken:
Pieter Paul Rubens (1577-1640), De roof van de Sabijnse maagden, 1640
Pieter Paul Rubens (1577-1640), De verzoening tussen Romeinen en Sabijnen, 1640
Geschilderde tuinen
(Laren, Noord-Holland)
The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction
Naast de opening van de beeldentuin van landschapsarchitect Piet Oudolf, stelt museum Singer Laren de expo Geschilderde tuinen voor. De expo belicht de weergave van tuinen in het werk van modernistische kunstenaars uit de periode 1880-1940 en neemt de bezoeker mee naar de veelkleurige paradijzen van Leo Gestel, Max Liebermann, Claude Monet, Emile Nolde, Vincent Van Gogh, Gustave de Smet, Jan Toorop en Carel Willink.

Uitgeleend werk:
Léon De Smet (1881-1966), In de tuin, 1913

Melancholia
(Brussel)
Rik Wouters
Al sinds de oudheid werd ze in het oosten en het westen, afhankelijk van het tijdvak, zwartgalligheid, acedia of spleen genoemd. Melancholie werpt de mens onophoudelijk terug naar een verloren oorsprong en geeft hem spijt om een wereld die niet meer is. Dit gevoel heeft de grootste kunstenaars ter wereld geïnspireerd. Melancholia nodigt bezoekers aan de Villa Empain uit om dat melancholische gevoel en zijn universele voorstellingen te ontdekken aan de hand van zeventig werken van topkunstenaars zoals Giorgio De Chirico, Martin Kippenberger en Rémy Zaugg. De tentoonstelling toont ook werken van heel wat Belgische kunstenaars zoals Léon Spilliaert, Constant Permeke, Paul Delvaux, Jef Geys, Geert Goiris en het collectief KRJST Studio.

Uitgeleend werk:
Léon Spilliaert (1881-1946), Golfbreker met paal, 1909
Van Bosch tot Tuymans:
een nieuwe geschiedenis (Gent)
The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction
In het Museum voor Schone Kunsten van Gent (MSK) wordt de nieuwe presentatie van de permanente collectie in de schijnwerpers geplaatst. De nadruk ligt op de kunst uit de XIXe en XXe eeuw, dé troef van de museumcollectie. In de permanente zalen kunnen bezoekers een nieuw themaparcours volgen, met tussendoor een reeks aankopen die het museum nooit eerder toonde en enkele realisaties van drie hedendaagse kunstenaars – Luc Tuymans, Patrick Van Caeckenbergh en Ria Verhaeghe – die gevraagd werden om op diverse plaatsen in het museum een dialoog aan te gaan met oudere kunst.

Uitgeleend werk:
Prosper De Troyer (1880-1961), Het feest, 1920

Belfius Bank NV.
Karel Rogierplein 11 • 1210 Brussel
RPM Brussel BTW BE 0403.201.185