Belfius ART Collection - N°5 - Juli 2017
Het allerlaatste nieuws over de kunstverzameling in de Belfius Art Gallery en in uw buurt.
Focus
In het werk van Stijn Cole staan tijd, licht, het landschap en de positie van de kijker centraal. Ontdek hier het kunstwerk dat hij onlangs gecreëerd heeft voor de Belfius Art Collection en geïnstalleerd heeft in de Belfius Art Gallery.
Près de chez vous
Diverse Belgische musea stellen momenteel werken uit de Belfius Art Collection tentoon. Andere kunstwerken werden uitgeleend voor tijdelijke tentoonstellingen, zowel in België als in onze buurlanden. Lees hier meer over onze eerstvolgende samenwerkingen en bekijk het volledige overzicht van de lopende tentoonstellingen.
Constantin Meunier:
ode aan de arbeider
Rik Wouters
Het Museum Helmond stelt een reeks schilderijen, tekeningen en sculpturen voor van Constantin Meunier: de ‘Belgische Rodin’ zoals hij wel eens genoemd wordt vanwege zijn invloed op de beeldhouwkunst.
Henri Van Straten:
avantgardistische etsen
The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction
Was een van de meest getalenteerde Belgische houtsnijders van zijn generatie, maar ook een vermaard etser die onterecht in de vergeethoek belandde. Het cultuurcentrum van Aarschot plaatst een van zijn meest tot de verbeelding sprekende werken in de schijnwerpers.

Henry van de Velde, tekeningen en pastels (1884 – 1904)
Rik Wouters
Het Hortamuseum schetst het levensparcours van een stoutmoedig kunstenaar die door meer en meer te evolueren naar stilering heeft bijgedragen tot het ontstaan van de art nouveau in België. Een unieke gelegenheid om subtiele meesterwerken te ontdekken die nog maar zelden vertoond werden aan het publiek.
Jozef Cantré:
de expressionistische jaren
The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction
Gentenaar Jozef Cantré en zijn vrienden staan aan de wieg van een geometrische variant van het expressionisme. Hun gravures, illustraties en sculpturen worden nu uitzonderlijk samengebracht in het Mudel. Een duik in het Vlaamse expressionisme van de eerste helft van de 20ste eeuw.
Pieter Pourbus en de vergeten meesters

Rik Wouters
Het duurde erg lang voor de Brugse meesters van de Vlaamse schilderkunst van de 16de eeuw uit de schaduw van hun Antwerpse confraters traden. Het Groeningemuseum belicht enkele aangrijpende werken die eeuwenlang niet de aandacht kregen die ze verdienden.
De romantische Shakespeare: dramatische lotgevallen in de 19de-eeuwse kunst
The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction
Veel schilders, beeldhouwers en graveerders van de 19de eeuw lieten zich door de helden van Shakespeare inspireren om de menselijke passies af te beelden. Het Rops-museum bracht een zestigtal van die romantische en symbolistische werken bij elkaar.
Belfius Bank NV.
Pachecolaan 44 • 1000 Brussel
RPM Brussel TVA BE 0403.201.185