Logo
FR EN
NL
Scroll

Menu & zoekfunctie

Krijg hier een overzicht van de site en toegang tot de zoekfunctie

Sferisch menu

Klik hier om op de site te navigeren met het sferisch menu

MAHA-analyse 2021

Stresstest voor de ziekenhuissector in België - Cijfers 2020 en eerste blik op 2021

 

De ziekenhuissector zucht op dit ogenblik onder de vierde golf van de Covid-19-pandemie. De tol van de drie vorige golven woog al zo zwaar en de strijd is nog niet gestreden.

Niet alleen het ziekenhuispersoneel wordt op de proef gesteld. Ook de financiële situatie van de ziekenhuizen kreunt onder de pandemie. De vorige MAHA-analyses toonden al dat de ziekenhuizen financieel niet in staat waren om een dergelijke schok op te vangen.

Tijdens de eerste golf kwamen heel wat ziekenhuizen in ademnood, omdat ze niet meer voldoende liquide middelen ontvingen om aan hun verplichtingen te voldoen. De federale overheid reageerde snel met bijna 2 miljard euro aan voorschotten in de gezondheidszorg en een extra structurele financiering van 1,2 miljard euro in ‘20, ‘21 en ‘22 voor de versterking van het zorgpersoneel. De algemene ziekenhuizen maken echter deel uit van het grotere geheel van de gezondheidszorg en hebben dus niet al die middelen ontvangen (infra).

In de MAHA-analyse vragen we ons af of die voorschotten voldoende zijn om de sector boven water te houden. Verder onderzochten we of de structurele injectie voor het zorgpersoneel ook effectief meer handen aan het bed brengt. We plozen de rekeningen uit van 2020 en verrijkten ze met enquêtegegevens van de ziekenhuizen over het eerste halfjaar van 2021.