Logo
FR EN
NL
Scroll

Menu & zoekfunctie

Krijg hier een overzicht van de site en toegang tot de zoekfunctie

Sferisch menu

Klik hier om op de site te navigeren met het sferisch menu

Hockey rules! Fris uw hockeykennis op met deze 10 regels

De Belfius EuroHockey Championships zijn gestart, en deze keer vinden ze plaats… in Antwerpen! In hun zoektocht naar Europees goud zullen onze Red Lions handig gebruikmaken van strokes en back sticks liefst zoveel mogelijk vermijden. U hoort het donderen in Keulen? We helpen u graag op weg: 10 regels om een hockeymatch tot in de puntjes te kunnen volgen.

1)      Hockey is een spel van 11 tegen 11

Een hockeyteam telt 11 spelers op het veld en 7 wisselspelers. Trainers mogen zo vaak wisselen als ze willen. Een wedstrijd bestaat uit 4 keer 15 minuten effectief spel.

2)      Handbal in voetbal = kick in hockey

Wat de handen zijn voor voetbal, zijn de voeten voor hockey: ermee de bal raken is een overtreding. Een ‘kick’, in het hockeyjargon. Ook als de bal een ander deel van het lichaam raakt, grijpt de scheidsrechter in. De keeper mag binnen zijn cirkel de bal wel met elk deel van zijn lichaam of stick aanraken.

3)      De ijshockeystick en hockeystick: bijna-broers

Een stick heeft 2 kanten: een platte en een bolle. De speler mag de bal alleen met de platte kant spelen. Raakt de bal de bolle kant, dan wordt een ‘back stick’ gefloten. De oplossing is eenvoudig: de stick gewoon draaien en een backhand spelen. Het is een regel die in ijshockey helemaal niet bestaat.

4)      Scoren? Eerst even de cirkel in

De bal vanaf 20 meter in de kruising knallen, op zijn Kevin De Bruynes: het zit er niet in bij hockey. Spelers kunnen alleen van binnen de cirkel scoren, een D-vormige zone rond beide doelen. Gaat een schot van buiten de cirkel dus het doel in zonder dat een teammaat de bal even aanraakt? Dan wordt het doelpunt afgekeurd!

5)      PC, sleep en stroke

Begaat de verdedigende ploeg een overtreding in zijn cirkel, dan fluit de scheidsrechter een penaltycorner of ‘PC’. Een fase waarbij het aanvallende team mag proberen te scoren met meer spelers op het veld. Vaak proberen ze een direct doelpunt of ‘sleep’ te scoren. Is de overtreding binnen de cirkel net iets te bont? Dan fluit de scheidsrechter stroke, het equivalent van een penalty in voetbal.

6)      Video, een krachtig wapen in de strijd

Is een team het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter, dan mag het minstens 1 keer per wedstrijd een beroep doen op videobeelden. Hebben ze gelijk? Dan wordt de beslissing gewijzigd en behouden ze het recht om videobeelden te gebruiken. Hebben ze ongelijk? Dan verliezen ze dit recht voor de rest van de match. Videobeelden kunnen alleen worden gebruikt na een stroke, penaltycorner of doelpunt.

7)      Drie kleuren voor drie straffen

De scheidsrechter heeft drie kaarten op zak. Groen: de speler in kwestie mag 2 minuten uitblazen langs de zijlijn. Geel: 5 à 10 minuten bezinnen voor de schuldige. Bij een rode kaart is het over en uit voor de relschopper. In alle drie de gevallen moet een team het dus (even) met een speler minder doen.

8)      Opgelet voor… vliegende ballen

De bal wordt voornamelijk over de grond gespeeld. De bal kan gerust even de lucht in, maar als de bal te dicht bij iemands lichaam komt (zeker boven de knie), dan wordt het spel stilgelegd voor gevaarlijk spel.

9)      Het is geen contactsport

Een hockeystick is geen hamer. Om de bal te recupereren is enige elegantie op zijn plaats: de stick van de tegenstander te veel raken is taboe. Ook ruw fysiek contact wordt bestraft, veel meer dan in het voetbal.

10)  Nog wat weetjes om indruk te maken naast het veld

Het terrein is 91 op 55 meter. Het veld is gemaakt van kunstgras dat wordt natgemaakt om het spel sneller en dus spannender te maken. Er zijn twee scheidsrechters op het veld en een derde in de videocabine. Buitenspel verdween in de jaren 90 al uit het spel.