Logo
FR EN
NL
Scroll

Menu & zoekfunctie

Krijg hier een overzicht van de site en toegang tot de zoekfunctie

Sferisch menu

Klik hier om op de site te navigeren met het sferisch menu

"We willen de supporters fantastische herinneringen bezorgen"

Als wereldkampioen, beste team van Europa en 2e op de wereldranglijst veroverden de Red Lions de harten van alle Belgen. En… creëerden ze tegelijk torenhoge verwachtingen. Staat België nog onder meer druk dan anders, aan het begin van de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen? De jongens van Shane McLeod popelen om voor eigen publiek komaf te maken met ‘de vloek van de verloren finales’.

Euro 2013. OS 2016. Euro 2017. Pro League 2019. Allemaal toernooien waarbij de Red Lions de eindoverwinning door de vingers zagen glippen. Eén keer wisten ze die trend te doorbreken. In december 2018 werd België wereldkampioen. Een prestatie die ze dolgraag willen bevestigen op de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen. "De wereldtitel in India heeft ons bevrijd van de stempel van eeuwige tweede. Dat was een enorme vertrouwensboost. Eindelijk beseften we dat we een grote competitie konden winnen", zegt Belgisch kapitein Thomas Briels.

"Het is een titel die verwachtingen schept, net als het feit dat het voor ons een thuismatch is. Gezien onze reputatie willen de supporters een topprestatie zien. En dat is normaal. Zo is sport. Maar je kan dat ook positief zien. Ik sta te popelen om voor een vol stadion te spelen, net als de hele ploeg. Want we willen schitteren. Voor de organisatoren van het event, voor de fans én voor onszelf.”

Bij Victor Wegnez klinkt hetzelfde geluid. De getalenteerde middenvelder was erbij toen ze in 2017 Europees zilver pakten, in Amstelveen. Hij is uit op revanche, en rekent daarbij op een fantastische sfeer. "In de beslissende match hebben we ons wat in slaap laten wiegen. Toen schoten de Nederlandse supporters wakker, en dat heeft ons parten gespeeld. Natuurlijk denk ik soms nog aan die match. Maar intussen zijn we wereldkampioen, hebben we aan zelfvertrouwen gewonnen en zijn we een gloednieuw verhaal gestart. Misschien heeft dat sommigen wat bevrijd. We hebben niet meer het etiket van ‘net-geen-kampioen’. Dat neemt druk weg, al zal er natuurlijk altijd druk zijn."

Ondanks hun rol als wereldkampioen, en dus favoriet, hebben de Red Lions hebben zich niet speciaal mentaal voorbereid op dit toernooi. In juli kregen de spelers wel twee weken rust om het hoofd eens volledig leeg te maken. "Dat heeft me goed gedaan. Nu kunnen we er weer fris tegenaan", zegt Wegnez. Briels vult aan: "Ons doel is zo ver mogelijk te raken. Ons eerst en vooral concentreren om bij de laatste vier raken, om daarna beslissend te zijn op cruciale momenten. We willen de supporters ook fantastische herinneringen bezorgen. En daarvoor moeten we schitteren in de wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling."