Logo
FR EN
NL
Scroll

Menu & zoekfunctie

Krijg hier een overzicht van de site en toegang tot de zoekfunctie

Sferisch menu

Klik hier om op de site te navigeren met het sferisch menu

"De Panthers zijn er fysiek sterk op vooruitgegaan"

Na een carrière van 15 jaar bij de Red Panthers en 281 selecties stopte Anouk Raes in juli als speelster van het nationaal hockeyteam. En al heeft de 30-jarige uit Nijvel besloten haar stick definitief op te bergen, toch geldt dat niet voor haar expertise. Ze wordt dus één van de meest fervente supporters van de Red Panthers tjdens de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen en zal in de tribunes aanwezig zijn als tv-commentator.

Maar eerst vertelt ze u alles over ons nationaal vrouwenhockeyteam...

Wel Anouk, welke landen zijn favoriet voor het tornooi en in hoeverre is België daar één van?

De Nederlandse dames zijn duidelijk favoriet. Volgens mij gaapt er een kloof met de andere landen. Daarna zou ik zeggen de Duitse dames, die voortdurend vooruitgang boeken, en dan de Engelse ladies. Voor de Belgische dames zal het vooral zaak zijn om de halve finales te bereiken. Vanaf dan is het allemaal extra, en in een wedstrijd is alles mogelijk.  

Welke speelsters zou jij ons aanraden om te volgen tijdens het tornooi?

Bij de Belgen moeten we vooral uitkijken naar Barbara Nelen. Haar uitbraken vanop het middenveld naar voor zullen het de tegenstandsters niet makkelijk maken. Als we ook naar de andere landen kijken, zou ik zeggen de Duitse Charlotte Stappenhorst, maar die raakte onlangs geblesseerd. Ik ga dus voor de Spaanse Georgina Oliva. Dat is één van de beste hockeyspeelsters ter wereld. Ze bezit een uitstekende techniek en heeft een heel goed spelinzicht. Ze heeft alles in zich wat er nodig is op fysiek, tactisch en mentaal vlak. Ik heb ook voor haar gekozen omdat de wedstrijd tegen Spanje van primordiaal belang wordt voor de Red Panthers als ze bij de laatste vier willen eindigen. Haar prestaties zullen dus bepalend zijn.

Hoe zou jij het spel van de Red Panthers omschrijven?

In het verleden hadden we de neiging om de tegenstander af te wachten. Nu durven we meer druk zetten om de tegenstander tot fouten te dwingen. Het team is dus ondernemender geworden wat dat aspect betreft. Achteraan tonen we nu al verschillende maanden dat we heel goed en compact verdedigen, en dat we profiteren van de snelheid van bepaalde meisjes. Als we ten slotte in balbezit zijn, wordt de rol van het offensief middenveld ter ondersteuning van de twee aanvalsters belangrijk. 

Welke vooruitgang hebben ze gemaakt sinds het Europees Kampioenschap in Boom in 2013?

Vanuit sportief oogpunt zijn de Panthers er fysiek op vooruitgegaan. We bieden beter weerstand, zelfs tegen grote teams en van het begin tot het einde van de wedstrijd. Door die goede vorm kunnen we beter het spel maken. Meer algemeen gesproken is er ook meer belangstelling voor onze sporttak dan zes jaar geleden, vooral bij de meisjes. Ik vind de campagne "United Girl Power" van de hockeyfederatie overigens een heel goede zaak en ik ben ervan overtuigd dat ze heel veel zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het vrouwenhockey in België.