Logo
FR EN
NL
Scroll

Menu & zoekfunctie

Krijg hier een overzicht van de site en toegang tot de zoekfunctie

Sferisch menu

Klik hier om op de site te navigeren met het sferisch menu

"België wordt het te kloppen land"

Jérôme Truyens was van 2004 tot 2016 international en kan trots terugkijken op drie deelnames aan de Olympische Spelen. Hij kan dus een echte legende van het Belgische hockey genoemd worden. Als ex-kapitein van de Red Lions volgt de 32-jarige middenvelder de resultaten van zijn landgenoten en vrienden nog altijd op de voet.

Jérôme, bijnaam ‘Tchouck’, is de geknipte persoon om ons uit te leggen hoe onze Red Lions de Belgische kleuren op de mooist denkbare manier kunnen verdedigen op de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen.

Jérôme, welke spelers zou jij tippen op deze competitie?

Van de Lions, Arthur Van Doren, die 2 keer uitgeroepen werd tot beste speler ter wereld. Hij weet perfect hoe hij onder de druk van tegenstanders uit moet komen. Hij is kalm en een buitengewoon goed passer. En hij is nog maar 24, hij heeft dus nog groeimarge.

Van de andere teams is de Nederlandse aanvaller Bjorn Kellerman iemand om in de gaten te houden. Het duurde nogal lang voor hij geïntegreerd raakte in het team van coach Max Caldas. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat hij pas zo laat is opgepikt. Hij is 29 jaar en echt sterk.

Als onze wereldkampioenen geen Europees kampioen worden, wordt dat dan gezien als een grote mislukking?

Nee. Maar wel als ze de finale niet halen. In een finale draait het vaak om de details. Het is een volledig aparte wedstrijd waarin het mentale vaak zwaarder doorweegt dan het hockeyspel zelf. Alles is dus mogelijk. Maar ik denk dat ze die druk toch wel voelen. Na hun recente resultaten wordt België het te kloppen land, vooral omdat ze voor eigen publiek spelen. Nederland en Duitsland zijn voor mij ook favorieten.

Zijn er dingen in het spel van de Red Lions waar jij speciaal op let?

Met Alexander Hendrickx hebben we een uitstekend strafcornernemer in huis. Met Vincent Vanasch hebben we de beste doelman, dat stelt ook gerust. En dan heb ik het nog niet over Arthur Van Doren gehad, ook al kan het team wat uit evenwicht raken als hij niet meespeelt. Dat hebben we gemerkt toen we in juni de finale van de Pro League verloren. Let zeker op de snelle omschakeling bij de Lions. Als ze in balbezit komen, zitten ze binnen de kortste keren in de cirkel van de tegenstander. Ten slotte vind ik het een plezier om te zien hoe ze het spel maken… als ze tenminste het juiste speltempo vinden.

Welke evoluties zie jij bij de Red Lions sinds het vorige EK in Boom, in 2013?

De groep is volwassener geworden. De laatste zes jaar hebben ze heel wat ervaring geput uit de wereldtitel maar ook uit de finales die ze verloren. Er zit intussen meer routine in het spel, dat minder van onze tegenstander uitgaat en meer van onze eigen kwaliteiten. Ten slotte waren in Boom de support en sfeer ongelofelijk. Op dat vlak verwacht ik niets minder voor dit toernooi. Het belooft opnieuw een bruisende sfeer te worden.