Logo
FR EN
NL
Scroll

Menu & zoekfunctie

Krijg hier een overzicht van de site en toegang tot de zoekfunctie

Sferisch menu

Klik hier om op de site te navigeren met het sferisch menu

Hoogtepunten van de Belfius EuroHockey Championships 2019 

22/08:  BELGIË  4 – 2  DUITSLAND

De Red Lions spelen zaterdag voor goud!

Sensationeel. Fantastisch. Bloedstollend. Wat een halve finale tegen Duitsland donderdagavond! De Belgische hockeymannen plaatsten zich voor de finale na een ronduit zinderende wedstrijd. Tegenstander wordt Spanje dat enigszins verrassend Oranje uit de finale hield.

Duitsland liep 2-0 uit waarna de Belgen op karakter terugvochten. In de laatste 6 minuten scoorden de Red Lions liefst 3 keer en bogen zo een haast uitzichtloze situatie helemaal om. Van mentale weerbaarheid gesproken! Het alweer geweldige publiek dat erin bleef geloven ging helemaal uit zijn dak.

Bij de rust stonden de Red Lions 2-0 in het krijt. Boon brak de ban met de aansluitingstreffer. Het sein om volop in de aanval te trekken. In het laatste kwart voltrok zich dan het wonder. Na een penalty corner recupereerde Dohmen de bal, pass naar De Kerpel die de gelijkmaker binnenjoeg. Daarna achtte Wegnez zijn moment gekomen. Schijnbeweging, versnelling en vlam, een raket in het Duitse net. Een absolute wereldgoal en het stadion het delirium nabij. 3-2, de Belgen virtueel in de finale. Cédric Charlier scoorde nog de 4-2 in een leeg doel nadat de Duitsers alles op alles hadden gezet door hun doelman te wisselen.

De Red Lions hebben zaterdag een gouden kans om zich voor de 1e keer tot Europees kampioen te kronen. Om 20.30 uur bekampen ze Spanje dat ze in hun openingsmatch van dit EK helemaal domineerden. Om 18 uur spelen Duitsland en Nederland voor het brons.

Afspraak in Antwerpen!

21/08:  BELGIË  0 – 1  SPANJE 

De Belgische dames zijn uitgeschakeld

Jammer, jammer, jammer. De Red Panthers verloren woensdagavond met 0-1 van Spanje en gaan dus niet naar de halve finales van de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen. Aan gelijkspel hadden ze al genoeg om door te stoten, maar het mocht niet zijn. Een doelpunt van Petchamé nam alle hoop op een medaille weg. Het gelijkspel tegen Nederland en de klinkende overwinning tegen Rusland beloofden nochtans veel goeds voor het cruciale duel in groep A. Toch slaagden de Belgen er niet in de code te kraken tegen een tegenstander van formaat. Fysiek, tactisch en technisch was Spanje een maatje te sterk. Ook psychologisch speelde het misschien een rol dat België gokte op gelijkspel.

De Spanjaarden namen meteen het initiatief. En dat zou voor de rest van de match zo blijven. Centraal op het veld (en vaak ook in de aanval) etaleerde de kleine Georgina Oliva haar kunnen voor een Belgisch publiek dat dankzij een superenthousiaste Red Tribe in topvorm was. De Belgen probeerden steeds meer met individuele acties het verschil te maken, helaas zonder veel resultaat. Het had helemaal anders kunnen lopen als de scheidsrechter een enorme doelkans in het 3e kwart niet vroegtijdig affloot. Maar… gedane zaken nemen geen keer.

Een medaille zit er niet meer in, het toernooi gaat wel door! De Belgen nemen het vrijdag om 15.45 uur op tegen Ierland en zondag tegen Wit-Rusland. De inzet van deze matchen? Onze plaats in groep A! Zakken we een groep, dan horen de Red Panthers niet meer bij de Europese elite. Die kans is gelukkig klein. Ierland mag dan wel een te duchten tegenstander zijn, Wit‑Rusland is best te kloppen. Het verloor in de groepsfase met 11‑0 en 13‑0.

Vrijdag speelt Duitsland tegen Spanje en Nederland tegen Engeland in de halve finales

20/08:  BELGIË  6 - 0  WALES

De Red Lions eindigen de groepsfase in stijl.

Prachtige acties beloond met schitterende doelpunten. Een uitbundige sfeer, vooral dankzij een Red Tribe in topvorm. Een sterke 6-0 overwinning meteen gevolgd door een hartverwarmende wisselwerking tussen spelers en supporters: de Red Lions zorgden voor een onvergetelijke ervaring door met sprekend gemak van Wales te winnen, een team dat net als het damesteam van Rusland de laatste jaren heel wat vooruitgang boekte. Het is het gedroomde succes om de groepsfase van de EuroHockey Championships in Antwerpen in schoonheid mee te eindigen. Ze eindigen als 1e, vóór Spanje, met 13 doelpunten voor en 0 tegen. Wat een prestatie! De volgende uitdaging is duidelijk: de halve finale tegen Duitsland, donderdag om 20.30 uur.

De Belgen maakten de Welshmen al snel duidelijk dat ze geen illusies hoefden te koesteren. In het slot van het 1e kwart startte Hendrickx het doelpuntenfestijn op PC, waarna Boon de score knap verdubbelde met een backhandraket. De rest van de match was een formaliteit. En vooral: genieten geblazen voor de fans bij zoveel vakmanschap. Voor de 3-0 tikte De Kerpel de bal subtiel aan om hem onder de doelman door te spelen, prachtig! En wat te denken van Cédric Charliers backhandshot, recht in de kruising? Maar de mooiste fase van de avond was waarschijnlijk de 6-0 van Briels, een reeks briljante combinaties met een uitstekende Arthur Van Doren in de hoofdrol. Dezelfde Arthur Van Doren die toen een pass door de benen kreeg gespeeld. Tja, ook dat is de beste hockeyer ter wereld zijn. Ook opmerkelijk: het was zijn 22-jarige broer Loïc die in doel stond bij België. Omdat de 1e plaats in de groepsfase zo goed als zeker was gunde onze bondscoach Shane McLeod hem wat speeltijd. Vaste waarde Vincent Vanasch mocht dus rusten.

Missie volbracht voor België dat perfect op kruissnelheid komt voor de halve finale. Als we winnen, spelen we de donderdag om 18 uur de finale tegen de winnaar van de match tussen Nederland en Spanje. Fingers crossed dat we zo’n unieke gebeurtenis mogen ervaren bij ons in Antwerpen! Maar eerst? Afspraak woensdag om 20.30 uur om met heel ons hart onze Red Panthers aan te vuren tegen Spanje! Bij winst of gelijkspel… staan zij ook in de halve finale! LET’S GO BELGIUM!!!

19/08:  BELGIË  4 - 1  RUSLAND

De Panthers in poleposition voor belangrijk duel

Onze Red Panthers tekenden maandagavond voor hun 2e overwinning op rij op de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen. Ze wonnen knap met 4-1 van Rusland, wat ze de 1e plaats in groep A oplevert. Zo profiteren ze optimaal van het gelijkspel tussen een teleurstellend Nederland en een geïnspireerd Spanje. De kaarten voor de topmatch van de groepsfase zijn geschud: verliest België dinsdagavond (20.30 uur) niet van Spanje, dan staan ze in de halve finales van het toernooi. Afspraak in Antwerpen dus om onze dames aan te vuren. Ze zullen uw support goed kunnen gebruiken tegen het 7e land op de wereldranglijst! Laten hen helpen hun talent 100% ontplooien!

Rusland maakte de laatste jaren flink vooruitgang als hockeyland en stond te popelen om dat te laten zien. Het mocht niet baten: België zat na het 1e kwartaal op rozen na doelpunten van Versavel, die de juiste vrouw op de juiste plaats was, Weyns, die ook mooi haar kans greep en een PC van Vanden Borre. De Russen bleven moedig en werden daar met een doelpunt van Sadovaia ook voor beloond. Het team van kapitein Barbara Nelen bewaarde zijn cool en Louise Versavel legde met haar 2e van de avond (49’) de eindstand vast. Over en uit voor de Russen. Een waardevolle overwinning voor België in aanloop naar de laatste groepswedstrijd op dinsdag.

Zoals verwacht is het de match tegen Spanje die zal bepalen of onze Red Panthers nog mogen dromen van een Europese medaille. Op het vorige Europees kampioenschap, in 2017, haalden onze landgenotes zilver, Nederland goud.

18/08:  ENGELAND 0 – 2 BELGIË

De Red Lions gaan naar de halve finales!

So far, so good! Onze Red Lions wonnen met 2-0 van Engeland en zijn nu al zeker van een plaatsje in de halve finales van de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen. Daarvoor was alleen winst goed genoeg, nadat Spanje eerder op zondag ruim won van Wales. De Engelsen maakten het de Belgen 60 minuten knap lastig. Tekenden voor de doelpunten: Boon, in de rebound na een penaltycorner (15’), en Hendrickx met een sleep (49’). Het betekent meteen hun 2e overwinning van het toernooi. Gelijkspel tegen Wales dinsdagavond is dus voldoende om als groepswinnaar te eindigen. Koning Filip keek vanuit het publiek, en zag dat het goed was.

Geduldig zijn was lang de boodschap, voor de Red Lions. De Engelsen waren sterk en vaak gevaarlijk in de Belgische cirkel. Dat was buiten het defensieve talent gerekend van Vanasch, Stockbroekx, De Sloover en Van Aubel. Die laatste deed het hart van het publiek af en toe sneller slaan, met het soort technische kunstgrepen waar hij het patent op heeft. Datzelfde publiek werd heel even stil toen de deklat de gelijkmaker van de Engelsen voorkwam in minuut 44. Gelukkig scoorde Hendrickx 5 minuten later zijn 3e van het toernooi: de 0-2 eindstand stond op het bord. Niet alleen het stadium haalde opgelucht adem, ook de spelers. Er volgden een paar prachtige fases. De supporters smulden en vuurden elke mooie actie aan met luid applaus en gejuich.

De drie punten, een spannende match, kwalificatie én het zonnetje… een unieke ervaring voor iedereen die erbij was op de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen!

17/08:  NEDERLAND  1 - 1  BELGIË

Onze Red Panthers stunten tegen Nederland!

De topfavoriet in bedwang houden? De Red Panthers deden het in hun openingsmatch op de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen. Tegen Nederland sleepten onze hockeysters een hardbevochten gelijkspel uit de brand: 1-1. Een stunt van formaat!

Een punt dat ze zeker verdienen op basis van hun 2de helft. Michelle Struijk ontpopte zich tot heldin van de avond met de gelijkmaker na een penalty corner in de 45e minuut.

Met dit punt kunnen de Red Panthers het vervolg van het tornooi met vertrouwen tegemoetzien. Maandag een overwinning tegen Rusland en de halve finale komt in zicht. In de andere wedstrijd van groep A klopte Spanje, de belangrijkste concurrent van de Red Panthers om door te gaan, de verrassend sterke Russinnen met 1-0.

In de 1e helft lagen onze hockeyvrouwen duidelijk onder. Nederland maakte de bal bijna ongrijpbaar. De Red Panthers konden dan ook weinig doelgevaar creëren. Enkel Jill Boon kwam net voor de pauze tot een verdienstelijke doelpoging. Zoveel Nederlands balbezit en niet meer goals? Knap defensief werk dus van de Red Panthers! Speciale vermelding ook voor de 2 Belgische doelvrouwen, Aisling D’Hooghe et Elodie Picard, die bijna alles keerden wat in hun buurt kwam.

In het laatste kwart gingen de Belgische en Nederlandse supporters helemaal op in de felle strijd. En of dat ze zich lieten horen! Gestuwd door het enthousiaste publiek haalden de Red Panthers een magnifiek punt. Wat een ontlading en vertrouwensboost!

16/08:  BELGIË 5 - 0 SPANJE

Fantastische openingsmatch van de Red Lions op de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen!  De mannen van coach Shane McLeod hebben deze vrijdagavond geen enkele kans aan Spanje gelaten.  Eindscore: 5-0 dankzij Hendrickx (2x op pc), Wegnez, Boon en Kina.

De Red Lions overheersten de match. Door de eerste twee kwarten het hoofd en de schouders erbij te houden. 2-0 na 30 minuten spelen: eerst Hendrickx op pc, gevolgd door Wegnez, waren Cortes te slim af en zorgden voor een duidelijke dominantie. De Red Tribe, de belangrijkste sfeermakers dankzij de vele klapsalvo’s en de vele supporters, waren euforisch.

De Red Lions moesten vervolgens de vele Spaanse aanvallen in het derde kwart het hoofd bieden.  Onder hen die van De Frutos in de 41e minuut. Doelman Vanasch - tot dan amper uitgedaagd - haalde daarop alles uit de kast. Wat een genot voor het publiek!

Volgende wedstrijd: zondag tegen Engeland.  Een nieuwe overwinning zou er waarschijnlijk voor zorgen dat onze Belgen de eerste plaats innemen aan het einde van de groepsfase.  We steunen 100% onze Red Lions!