Logo
FR EN
NL
Scroll

Menu & zoekfunctie

Krijg hier een overzicht van de site en toegang tot de zoekfunctie

Sferisch menu

Klik hier om op de site te navigeren met het sferisch menu

Economisch engagement

Hoe dragen we bij tot een duurzame economie?

Als motor en innovator van de Belgische economie dragen we bij tot een duurzame maatschappij.

Als 100% Belgische bank-verzekeraar zijn we actief in heel België én in alle domeinen van de Belgische economie. Alle beslissingen worden in België genomen, wat een directe terugstroom naar de economie mogelijk maakt.

72miljard

euro aan langetermijnkredieten

In de voorbije vijf jaar vertaalde zich dat al in 72 miljard euro aan langetermijninvesteringen.

Daarnaast zijn we ook een verantwoordelijke en solide werkgever van ruim 10.000 Belgische gezinnen.

motor

Motor van de Belgische economie

Als 100% Belgische bank-verzekeraar is Belfius de enige Belgische financiële instelling die zijn klantendeposito’s quasi volledig laat terugvloeien naar de Belgische samenleving en economie.

Het totaal van de deposito’s bedraagt 86 miljard euro.

 • Daarvan ging 27,4 miljard euro naar langetermijnfinancieringen aan de publieke en sociale sector. Als marktleider in deze sectoren dragen we bij tot de financiering van nieuwe scholen, ziekenhuizen, zwembaden, fietspaden, sportcentra en andere openbare infrastructuur.
 • 23,3 miljard euro diende voor langetermijnkredieten aan lokale zelfstandigen, KMO’s en grote ondernemingen. Spaargeld en beleggingen van onze klanten helpen zo ondernemers te groeien, lokale welvaart en werkgelegenheid te creëren.
 • 30,6 miljard euro verleenden we in de vorm van woonkredieten aan Belgische gezinnen die zo de kans krijgen om hun woonprojecten waar te maken.

Innovator van de Belgische economie

We zijn van oudsher de partner en hoofdfinancier van de lokale besturen. Vanuit die rol kennen we perfect hun verwachtingen, behoeften en uitdagingen. Die uitdagingen waren nog nooit zo talrijk en complex, zowel op maatschappelijk (vergrijzing, milieu en mobiliteit), digitaal (artificiële intelligentie, Internet of Things, blockchain) als technologisch vlak (nieuwe afvalverwerkings- en energieproductiemethodes, e-care solutions).

innovator

Met Smart Belgium bieden we een forum om vraag en aanbod, slimme ideeën van lokale overheden, de sociale sector, kleine en grote ondernemingen op elkaar af te stemmen.

Vanuit een ecosysteem – een uitgebreid netwerk van instanties en ondernemingen – brengen we bedrijven, overheden en zorginstellingen samen om die ideeën en oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen te realiseren.

Smart Belgium focust op 8 maatschappelijke uitdagingen

ecosystem

Onze aanpak in elk van deze 8 domeinen is steeds dezelfde: we engageren ons om op 4 manieren een actieve rol te spelen binnen dit ecosysteem van actoren:

01

De betrokken partijen samenbrengen

02

Zelf innovatieve oplossingen ontwikkelen en/of voorstellen en consulting aanbieden

03

Projecten financieren (o.a. met innovatieve financieringsoplossingen)

04

Communiceren en kennis delen

 

Hieronder volgt een voorbeeld van elke rol:

 1. Smart Cities Chair 2.0 – VUB-SMIT: is een leerstoel geïnstalleerd door de Vrije Universiteit Brussel en imec-SMIT (Studies in Media Innovation and Technology) met als doel een grotere kennisdeling tussen experten, publieke en private stakeholders (Smart City managers, bedrijven,…) rond hoe burgers te betrekken, hoe omgaan met data met respect voor privacy.
 2. Met Smart Belgium Services richtten we in 2017 een eigen filiaal op, in samenwerking met Strategy& (deel van PwC), met als doel lokale besturen en ondernemingen te begeleiden in het Smart Belgium-ecosysteem en cocreatie te vergemakkelijken van duurzame en innovatieve oplossingen. 
 3. Met Belfius Energy Efficiency Package (of kortweg BEEP) stimuleren we ondernemingen, publieke instellingen en socialprofitorganisaties om verder te investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.
 4. Smart Belgium Awards: in september 2018 lanceerden we de derde editie van de Smart Belgium Awards: 156 deelnemers schreven zich in om mee te dingen naar 5 Awards voor de beste projecten van bedrijven, start-ups, lokale besturen, ocmw’s, intercommunales, scholen, onderzoeks-, zorginstellingen,... die maatschappelijke uitdagingen slim aanpakken.

Over diverse projecten wordt o.m. gecommuniceerd via het Smart Belgium Magazine, via de Smart Belgium website en via het Twitteraccount @Smart_Belgium

Laureaten van de editie Smart Belgium Awards 2018

 • Smart City Award ≥ 30.000 inwoners: Stad Gent/TMaaS
  Traffic Management as a Service: Stad en burgers ontwarren mobiliteitsknoop
 • Smart City Award < 30.000 inwoners: Donceel
  Slimme straatverlichting is maar de eerste stap voor Donceel
 • Smart Care Award: Githo Nijlen
  E-buddy slaat alarm bij valpartijen
 • Smart Company Award < 10 miljoen euro omzet: Shayp
  Een klein slim toestel dat waterlekken opspoort
 • Smart Company Award ≥ 10 miljoen euro omzet: Colruyt Group
  Liquid Ice Container, duurzaam vrachtvoer met vloeibaar ijs
 • Smart Insurance Award: Olen
  Hogere zorgkwaliteit dankzij slimme sensoren
 • Publieksprijs: VRkeer (Universiteit Gent en Odisee Sint-Niklaas)
  Leerlingen fietsen veilig in virtual reality

Leer onze laureaten hier beter kennen.

‏‏‎ ‎

 

Scroll